Връщането на семейство Баневи ще бъде осъществено на 6 декември. Това съобщи на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров.

"Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура е незабавни действия - ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане", уточни той.

По думите на главния прокурор полетният график е утвърден и е работа на ГД "Охрана" към Министерство на правосъдието.

"Баневи ще бъдат върнати с полет от Франция до България с прекачване в Германия. За нас е важно самото пристигане и организацията, която е свързана с по-нататъшните действия по разследването", добави Сотир Цацаров.

Относно екстрадирането на Димитър Желязков-Митьо Очите, който бе арестуван в Истанбул в началото на август т.г. и оттогава е в турски затвор, главният прокурор съобщи, че се чака подпис на правосъдния министър на Турция.

С турския ми колега говорихме по много теми – международни и такива, които са от интерес за нас и Анкара. Съдебно решение за екстрадиция на Желязков е постановено. В Турция този процес не е като у нас, а по-скоро като този в Сърбия. Там е повече като политическо решение. Решение на съда в Истанбул има. В момента решението е при министъра на правосъдието. След негови подпис и съгласуване с вътрешното и външно министерство, Димитър Желязков ще бъде екстрадиран у нас“, това заяви Цацаров, който в края на ноември бе на работно посещение в Анкара по покана на турския главен прокурор Мехмет Акарджа.

Главният прокурор допълни, че всички срокове, както и процедурата се определят от турската държава.

"За нас са важни гаранциите, че турската държава ще изпълни изцяло международните си задължение", подчерта Сотир Цацаров.