Работодател в Кипър бе осъден за смъртта на български работник при трудова злополука от преди две години. Присъдата е осем месеца лишаване от свобода, условно за срок от три години, и глоба от 2500 евро заради това, че не е осигурил безопасни условия за работа и не е информирал писмено служителите си за рисковете, за да бъдат взети превантивни мерки за защита, предаде БНР

Решението на Окръжния съд в област Фамагуста идва след продължило почти три години дело. Загиналият българин е бил на 64 години. Сънародникът ни е работил на преносима стълба по инсталирането на климатик в апартамент на втория етаж от сграда в Дериния, голямо село в източната част на страната. По време на работа е паднал от близо 4 метра височина, от което е получил фатални наранявания. Инцидентът е станал на 13 юни 2020 г. 

След проверки Инспекцията по труда в Кипър установила, че смъртта на сънародника ни е вследствие на нарушения на правилата за безопасност от страна на работодателя, и докладвала случая в съда.

За подобряване на работната среда в Кипър Инспекцията по труда ще актуализира процедурите за разследване на инциденти и наказателно преследване на нарушителите, казаха от социалното министерство по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа, който се отбелязва всяка година на 28 април.