В Сливенския окръжен съд утре от 9.30 часа ще се състои първото разпоредително заседание по делото за убийство на седемгодишно дете от село Сотиря, предава БТА.  21-годишният Мартин Трифонов е обвинен за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. 

Второто обвинение е опит за изнасилване по чл.152 от НК, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор.

Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода", разкри съдия Мартин Данчев, който е и докладчик по делото. 

Първото заседание е подготвително, като на него се изяснява дали има допуснати процесуални нарушения, искания за доказателства и др. След това съдът насрочва заседание по общия ред в едномесечен срок с призоваване на свидетели и вещи лица.

По това дело няма да бъде допуснато съкратено следствие, заради промяната в закона, която забранява такава процедура при умишлено причиняване на смърт, посочи още съдия Данчев. Засега няма искане заседанието да премине при закрити врата.

Обвиняемият се намира в болницата на затвора в София, като в деня на делото ще бъде конвоиран до сливенския съд.

Престъплението бе извършено на 15 август, като Трифонов бе заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и бе ранен след като оказал съпротива.

Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и доживотен затвор без право на замяна за убиеца на седемгодишната Кристин.