Столичната "Топлофикация" осъди Съюза на демократичните сили (СДС) за неплатено парно отпреди 5 години.

Синята партия, която сега е партньор на управляващите от ГЕРБ, води една година дело заради две неплатени изравнителни сметки и лихвите по тях, които са общо 1450 лева. Преди дни Софийският градски съд (СГС) окончателно е решил, че СДС дължи парите и е осъдил партията да ги плати, след като е потвърдил решението на първата инстанция, показа проверка на "Лекс".

Става дума за неплатено парно на стар офис на СДС в столичния кв. "Надежда". Имотът е общински и е бил даден под наем на партията, като в договора логично е било записано, че всички консумативи са за сметка на наемателя. През март 2015 г. СДС напуска офиса и съдебното дело е заради това, че партията е решила да не плати дълговете си за парно.

От решението на Софийския районен съд като първа инстанция става ясно, че СДС не спори, че партидата за парно ѝ е била прехвърлена и до 23 март 2015 г. е била в облигационни отношения с "Топлофикация". Съдът приема, че са погасени по давност само вземанията до 1 август 2015 г., но фактурите по двете изравнителни сметки са от края на август и на септември 2015 година. Съдебно-счетоводна експертиза пък е установила, че претендираните от "Топлофикация" суми съответстват на дължимите и дори лихвата е малко по-голяма.

Пред градския съд СДС обжалва и отново твърди, че вземанията са погасени по давност.

"При тези данни и при тази уредба на отношенията, и с оглед момента на настъпване на изискуемостта на месечните дължими суми за топлинна енергия, следва извод, че процесните вземанията за цена на топлинна енергия не са погасени по давност, тъй като от датата на настъпване на изискуемостта им /21.09.2015 г. за вземанията по фактура №7993099/31.08.2015 г. и 21.10.2015 г. за вземанията по фактура №8124119/30.09.2015 г./ до датата на депозиране на исковата молба /13.09.2018 г. - чл.422 ал.1 ГПК/ не е изтекъл тригодишният срок по чл.111 б."в" ЗЗД", се казва в решението на градския съд, с което СДС е осъдена да плати 1450 лева.

Интересното е, че това не е единственото дело, което партията води срещу "Топлофикация". Дружеството е завело още един иск срещу СДС за неплатени сметки и той е за далеч по-внушителната сума от 10 000 лева. Става дума отново за неплатено парно на сграда, която СДС е ползвала под наем и сметките са отпреди 6 години. Делото е от 2015 г., а едва миналата година Софийският районен съд е осъдил партията да плати цялата дължима сума. СДС пак обжалва и сега делото е в градския съд, а заседанието е насрочено за февруари догодина.

От две години СДС дели емблематичната сграда на ул. "Раковски" 134 с партията на Валери Симеонов - НФСБ. След като СДС остана без държавна субсидия, от формацията обявиха, че нямат задължения за комунални услуги и се издържат от членски внос, който стига 80 000 лева, както и от дарения.