Две ефективни и две условни присъди получиха четирима телефонни измамници, след като се признаха за виновни и върнаха до стотинка парите на 9 пострадали възрастни жени от Сливен, съобщиха от сайта на Специализираната прокуратура.

Те поискаха споразумение с прокуратурата.

Двамата организатори на престъпната група Димитър Парушев и Георги Илиев приеха да изтърпят ефективни наказания, съответно от година и шест месеца и една година, при първоначален общ режим.

Другите двама получиха условни наказания от 2 години и година и 10 месеца с четиригодишен изпитателен срок. Съдът прие споразумението с прокуратурата, наложените наказания са окончателни и не подлежат на обжалване и протест.

Четиримата осъдени бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, действала на територията на Сливен и Ямбол, която от началото на май 2013 г. до 27 юни 2013 г., в условията на продължавано престъпление, нанесла чрез измама вреди на възрастни хора за общо 22 928,96 лева (част от парите са искани и получени в евро).

Най-често измамниците се представяли за лекари и убеждавали пострадалите, че техен близък страда от тежко заболяване и се нуждае от ваксина, или пък е претърпял катастрофа. Исканите от тях суми, за да "помогнат" на внуци, дъщери и зетьове, варирали от 800 до 7000 лева.