Специализираният съд остави в ареста министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов. Като мотив магистратите посочват, че ако е на свобода той може да въздейства на служители на МОСВ, с цел да укрият доказателства, а също и да извърши друго престъпление, съобщи БНТ.

Според съда, има обосновано предположение Нено Димов да е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлено безстопанственост. Като министър на околната среда и водите той е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир "Студена" значително е намалявало. Това е ставало в нарушение на изискванията на законовата уредба да се гарантира наличието на достатъчно вода за питейни и битови нужди.

Твърденията, че Димов е бил подведен или зле информиран не изключват отговорността му, категорични са спецсъдиите. Ако е на свобода, има реална опасност Нено Димов да извърши друго престъпление. Реална е опасността той да въздейства на служители на МОСВ с цел да укрият доказателства.

За мен това определение е израз на една безпомощност, защото съдът каза, че е имал съпричастност, защото е подписвал графиците. Това заяви пред журналисти адвокатът на Нено Димов - Ина Лулчева, след края на заседанието.

По думите й съдът задържа Нено Димов, защото обществото така очаква и защото с "новата вълна" в прокуратурата обещаха, че ще се заемат с "високите етажи" на властта.

"Не знам досега да се твърди, че присъствието на Нено Димов им пречи да разследват кризата с водата. След като тепърва ще се разследва кризата с водата, защо го задържат затова, че е причинил кризата с водата", отбеляза Лулчева.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.