Специализираният наказателен съд осъди на 4 години и 6 месеца затвор бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков.

Той бе признат за виновен по три от петте обвинения, повдигнати срещу него - за отвличане, побой и палеж на автомобил, а бе обявен за невинен за лихварство и ръководене на престъпна група.

Ценко Чоков, синът му Мартин и още шестима души бяха задържани при спецоперация през май 2016 година. Те са подсъдими за участие в организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. 

Специализираният съд постанови по 3 години затвор за всяко от провиненията, за които Чоков бе признат за виновен. Общото му наказание обаче е 4 години и 6 месеца "лишаване от свобода".

Чоков изслуша присъдата на болничното легло, с което беше докаран със специална линейка от Централния софийски затвор. Пак заради него финалните пледоарии по делото се проведоха в специално пригодена зала в Централния софийски затвор.

Синът на Чоков - Мартин е невинен за участие в организирана престъпна група, но виновен за заплаха за убийство и лихварство. Съдът определи едно общо наказание за двете присъди от 4 години и 5000 лв. глоба.

Съдът присъди Ценко Чоков и синът му да платят общо над 60 000 лева обезщетение по граждански искове срещу тях.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред апелативния спецсъд в 15 дневен срок. Мотивите по нея ще бъдат готови на по-късен етап.

Прокурорът по делото Росен Радев каза пред медиите, че по определени пунктове ще бъде протестирана присъдата, но след като се запознае с мотивите на съда.

Той обясни, че Ценко Чоков не е искал да се лекува над 4 месеца, а докторите са казали, че може да присъства на съдебно заседание.

Присъдите бяха произнесени две години след показното задържане на Чоков, сина му и останалите от групата. Оттогава той е в ареста. С изключение на десетина дни, през които беше на свобода срещу 10 000 лв. парична гаранция. Тогава заради оплаквания, че е започнал да сплашва свидетели, Чоков отново беше върнат в ареста, а съдебният състав беше подложен на проверка от ВСС.