Специализираната прокуратура предаде на съд бившия ректор на Медицинския университет-София и още петима за незаконен прием на студенти, съобщиха от държавното обвинение.

Акцията на прокуратурата по задържането на престъпната група стана в началото на 2018 г. Повече от две години делото е внесено в съда, като освен за ръководител на престъпна група бившият ректор Ваньо Митев ще трябва да отговаря и за длъжностни престъпления. Според обвинението в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба.

От прокуратурата посочват, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, шестимата обвиняеми са създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием. Митов е сочен за ръководител на престъпната група. Длъжностните лица в университета - ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, "осигурени" от другите обвиняеми.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.