Софийският градски съд призна за невинни бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и други лица по обвиненията за ръководене и участие в организирана престъпна група и незаконен прием на чуждестранни студенти, съобщават от съда.

На основание чл.190 ал.1 НПК направените разноски по делото остават за сметка на Държавата.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в петнадесетдневен срок от днес пред Софийския апелативен съд.

Преди две години Митев и още петима души бяха дадени на съд от Специализираната прокуратура за за незаконен прием на студенти. Акцията по задържането на престъпната група стана в началото на 2018 г. 

След обвиненията на прокуратурата освен за ръководител на престъпна група бившият ректор Ваньо Митев трябваше да отговаря и за длъжностни престъпления. По данни на прокуратурата в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба.

Длъжностните лица в университета - ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, "осигурени" от другите обвиняеми.

Още през 2018 година Митев отрече да е извършил каквито и да е било престъпления с аргументите, че когато студентите са били приети, той вече не е бил ректор, и при неговото управление не е имало приети по "втория начин".

Според Митев има човек, който умишлено прави тези нападки и е добре свързан с прокуратурата и следствието.

Цялото решение на Софийския градски съд може да прочетете ТУК>>>