Митев, който преди дни беше обвинен като лидер на организирана престъпна група за незаконен прием на чуждестранни студенти, уточни, че младежите в момента са първи курс и няма как той да бъде отговорен за техния прием. Той подчерта, че когато те са били приети, вече не е бил ректор, и при неговото управление не е имало приети по "втория начин".

Според Митев има човек, който умишлено прави тези нападки и е добре свързан с прокуратурата и следствието.

Като негов свидетел присъства и шефът на фирмата посредник, която е набирала чуждите студенти, за които, се твърди, че са плащали по 50 000 евро, за да бъдат приети. Анастас Циканделов, жена му и синът им също са сред обвиняемите за нерегламентираното записване на студенти. Той е и човекът, за когото от прокуратурата обясниха, че е отправял заплахи.

Днес обаче Циканделов обясни, че всъщност не е заплашвал магистратите, а успокоявал сина си, който се чудел как да намери 200 000 лева гаранция (такава беше наложена на всички шестима участници в групата -б.р.) за свободата му, с думите:

"Този, който разплаква сина ми, ще плаче с кървави сълзи".

Въпреки това Циканделов се извинил на прокурорите.

Срещу Ваньо Митев се води и друго дело за неизгодни сделки и безстопанственост, което днес беше гледано в съда, и там той коментира новите обвинения пред журналисти.