В България се нарушават фундаментални принципи на Конституцията и европейските ценности - такава е оценката на главния прокурор Иван Гешев по повод арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и на бившия директор на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова.

Всичко по ареста е незаконно, защото е извършено от некомпетентен орган, категоричен е главният прокурор. Според него по случая е безспорна разпоредбата по чл. 194 от НПК - всичко по този случай е извършено от некомпетентен орган, което автоматично означава, че всичко е незаконно, че са нарушени фундаментални принципи на Българската Конституция, на българското законодателство и на европейските ценности.

"Има сериозни индикации, ако не бях юрист, щях да използвам житейски термин - за полицейски произвол, и притеснителни индикации, че вървим към нива на престъпност от 90-те години", казва още главният прокурор.

В интервю за "Епицентър"  обвинител №1 говори за първи път по казуса с мотива да защити колегите си от поредните атаки, дори персонали, позовавайки се на Становище номер 8 на Консултативния съвет на Европейските прокурори, когато са подложени на медийни атаки с невярно съдържание, да обясняват своята гледна точка.

"Позволиха си представители на изпълнителната власт да цитират дами прокурори и да казват по отношение на тях неща, които не са верни. Според мен по този начин си позволиха да окажат натиск върху независимата съдебна власт, част от която е прокуратурата, и нарушиха основния европейски стандарт като върховенството на правото", казва Гешев.

По думите му по "недопустим начин прокурорите се подлагат се на атаки от изпълнителната власт и това вече не е инцидентно".

"Това е система. Позволи си един министър вчера, няма да кажа името му, директно да атакува дами. Дори само това не говори за мъжко поведение", казва Гешев.

Според него процедурата, по която е уведомена прокуратурата за ареста на 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова, показва противоречие в отправяните обвинения към прокуратурата.

"Това, което знам и което знаят всички български граждани, е, че Софийска градска прокуратура (СГП) е уведомена в 10.00 ч. на дата 18-и (петък), тоест може би 12 часа, след като цяла България видя по медиите какво се случва. Тук е моментът да кажа нещо, което е част от кризисния Пи ар по случая - обвиненията как Прокуратурата не иска да съдейства. От една страна се казва, че всичко това е направено, за да се заобиколи Прокуратурата, защото ѝ нямат доверие, от друга се казва - Прокуратурата не съдейства и не работи. Чисто житейски аз не мога да разбера това противоречие, надявам се, някой да ми даде отговор, аз лично нямам", казва Гешев.

Главният прокурор определя като "смешно обвинение" думите на премиера, че "ние сме изправени пред тотален саботаж на прокуратурата":

"Мисля, че това е правилният термин, съжалявам, че така се изразявам. Но това даже не е обвинение. Това не е и политическо изказване. Не знам как да го квалифицирам. Единствено мога да кажа, че не отговаря на никакви европейски стандарти, не отговаря на основни принципи, заложени в българската Конституция и българското законодателство, в които са залегнали върховенство на правото, правова държава, разделение на властите. Не знам по кое законодателство - българско или друго европейско, с какви правомощия българският министър-председател наблюдава, контролира, коментира дадено разследване? Откъде знае какво се случва с това разследване? Аз не знам, че съм главен прокурор. Откъде той е запознат - не мога да отговоря, трябва да питате него".

По повод разпита на премиера в кабинета му, Гешев отбелязва, че той знае в неговата практика на юрист едва един-два случая и един от тях е Румен Овчаров в качеството му на министър на енергетиката.

"И лично за мен, не като главен прокурор, а като гражданин, възникна въпросът - с този разпит (на премиера) започва конкретно наказателно производство и сега логичният въпрос е - разследващите полицаи са се обадили (на премира) и са казали: "Извинявайте, трябва да ви разпитаме за нещо, което вие вероятно сте разбрали от медиите, защото не сте присъствали лично", или някой ги е извикал в конкретен час в неговия кабинет? Аз нямам отговор. Надявам се, някой да отговори на този въпрос", пита главният прокурор.

На въпрос може ли изобщо премиерът да дава указание на разследващи как се води производство. Признак на какво е? - Гешев отбелязва, че "това е признак на връщане на практики на едни, надявам се, отминали времена. Ще спра дотук, за да не мина границата на професионалното становище и да го смеся с гражданска позиция".

Опровергава Василев за дупка от почти 600 млн. лв.

Гешев определя като "лъжа", твърдението на финансовия министър Асен Василев, че АДФИ е открила дупка от почти 600 млн. лв. като посочва, че приносът за това е на специализираната прокуратура, която държавата закри.

"Това е лъжа! Повтарям лъжа!", повтаря главният прокурор.

За разпита в кабинета на Петков

"Иначе, според българското законодателство нито министър-председателят, нито министърът на вътрешните работи могат да дават нареждания на разследващите полицаи. Такива може да дава само наблюдаващият прокурор. Ще посоча разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, въпреки че законовите разпоредби в момента не са на мода: При осъществяване на своята дейност съответните ръководители в МВР по никакъв начин не могат да дават указания на разследващите полицаи. Това се отнася и за министър-председателя", казва Гешев.

Според него, ако на среднощната пресконференция, дадена в петък вечерта от премиера и вътрешния министър, разследващите полицаи са били на втория етаж, в кабинета на премиера, "това потвърждава притесненията на Прокуратурата, които изразихме при посещението си в ЕП в насока - че има сериозен риск за нарушаване на основни европейски ценности, сериозен риск за нарушаване на върховенството на правото и правата на човека в България".

"Тъжното е, че заради такива действия или сходни, други държави плащат по 1 млн. евро след предприети процедури от страна на европейските институции. Надявам се, всичко това да не доведе до сходен резултат", допълва Гешев.

За намесване на името на Лаура Кьовешии

Гешев е изненадан и от намесата на името на Лаура Кьовеши при ареста на Борисов, Горанов и Арнаунова, и е категоричен, че тя не е била уведомена за това:

"Аз съм абсолютно сигурен, че г-жа Кьовеши не е била запозната с тези действия на българските власти, още повече, че с тях не беше запозната и българската прокуратура. Както вече стана ясно, по този случай е компетентна СГП, а не не Европейската прокуратура. Има много ясно разделение какво може да прави Българската и какво може да прави Европейската прокуратура и в случая те нямат допирни точки. В тази ситуация няма как г-жа Кьовеши да бъде запозната с нещо, което не е от нейна компетентност. Така че аз изразявам силно съмнение, скептицизъм, че г-жа Кьовеши е знаела за действията на МВР. Надявам се, това да не се отрази лошо на международния имидж на България, който и без това не е блестящ."

Той обаче се въздържа да употреби думата "злоупотреба", както и да окачествява като "репресия" арестите.

 

"Не желая да коментирам това, защото ще се изкажа в качеството ми на гражданин, не на главен прокурор и в крайна сметка това ще има някакъв политически оттенък. Може да коментирам принципа. "Репресия" е всяко нещо, направено срещу български гражданин в нарушение със закона. Независимо дали това е г-н Борисов или който и да е български гражданин. Това е проблемът, а не че е направено по отношение на г-н Борисов. Аз съм сигурен, че ако има доказателства, българската прокуратура ще си свърши работата, както по отношение на бивши министри, така и сега", казва Гешев

Според него обаче проблемът е друг.

"Проблемът е, че според ясната разпоредба на чл. 194 от НПК компетентни в този случай не са разследващите полицаи, а са следователи от системата на Прокуратурата на Р България. За да го обясня на българските граждани, защото никой не е длъжен да е юрист и да е запознат с правните разпоредби, ще кажа - все едно да дойде един горски надзирател при вас, г-жо Велева, и да каже: "Осъдена сте на 5 години лишаване от свобода". Това няма никаква стойност, защото не той е компетентният орган, защото не това е процедурата и, каквото и да направи той, няма никакво значение! И ако това, което казаха колегите, е вярно, а аз не подлагам на никакво съмнение достоверността на казаното от колегите от СГП и частта от публично достъпните факти, е вярно, то всичко, което е извършено по това задържане няма никаква правна стойност. И това може да го каже всеки практикуващ юрист, всеки студент, издържал изпита си по наказателно право и наказателен процес."

Защо прокуратурата не удължи ареста на Борисов?

"Както казах в началото, от една страна, казват, че нямат доверие на прокуратурата, искат да я заобиколят, от друга, казват, че прокуратурата не им е съдействала, от трета страна, казват, че разследващите полицаи са седели с часове пред кабинета на прокурора, след това се оказва, че самите журналисти са видели, че разследващите полицаи са дошли чак в 15.30 ч.. Така че това са едни объркани твърдения, които едва ли мога да анализирам в съвкупност, защото те са взаимно противоречащи си", казва Гешев.

Той сравнява това "приземяващ се военен самолет във военна зона":

"Нали сте виждали репортажите как пускат топлинни примамки, за да отклонят евентуално зенитна ракета. Това се случва. Пускат се неистини от масов характер, за да се отклони вниманието от реалната ситуация. Ако тръгна да обяснявам на всеки тази неистина, аз трябва да спра да работя и всеки ден да съм само пред различни медии".

И пояснява, че ако "някой разследващ полицай иска да докладва нещо на прокурора, това се прави писмено, входират се в съответното деловодство съответните документи и няма никакво задължение разследващият полицай да беседва с наблюдаващия прокурор. Наблюдаващият прокурор прочита материалите, взима решението си, произнася се писмено, ако желае, ще разговаря с разследващия полицай, ако не желае, няма да разговаря. Нормално е да има един колегиален диалог".

Той изключва, че "разследващите полицаи не са добронамерени, но те са принудени да са недобронамерени. Единственият начин да не бъде написано в тези справки (които нямат никаква стойност) нещо, което не отговаря на истината, е да не се срещат, а да се действа стриктно, както е разписан законът. И ако колежката е действала по този начин, аз приветствам това, което тя е направила".

Гешев е категоричен, че тя е спазила закона "стриктно".

"Арестът е извършен от некомпетентен орган"

Главният прокурор определя задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова като "законно", "изцяло незаконно", "защото е извършено от некомпетентен орган".

 

"Дали е по неоложност, при положение, че има проверка по този сигнал от декември месец, не желая да коментирам? Но за мен е безспорна разпоредбата по чл. 194 - всичко е извършено от некомпетентен орган, а това автоматично означава, че всичко е незаконно. Така че това означава, че са нарушени фундаментални принципи на Българската Конституция, на българското законодателтво и на европейските ценности", казва Гешев.

За него това е притеснително,  дащото "това не е изолиран случай, това е една тенденция, която се случва повече от 1 година".

"Прокуратурата наблюдава сериозни индикации за засягане на правата на човека, нарушават се сериозни европейски ценности като върховенство на правото. Има сериозни индикации, ако не бях юрист, щях да използвам житейски термин - за полицейски произвол, и притеснителни индикации, че вървим към нива на престъпност от 90-те години. Да, има сериозни индикации, че може би ситуацията у нас става по-сериозна дори от едва-две държави, които се дават като негативен пример в областта на върховенството на правото в Европа. Това е притеснителното, а не този конкретен случай!"

Все пак по отношение на конкретния случай той казва, че според него "може да се дължи, ако всичко е публично известно, на някакви прозаични причини - некомпетентност, лоша координация и много други неща, ако е изолиран".

За видоконферентния разпит на Божков в казуса

Това е поредната топлинна примамка за отклоняване от важните приблеми", казва Гешев като прави ретроспекцията на събитията от година и половина и заключава:

"От няколко дни имам чувството, че цялото правителство и голяма част от държавата с изключение на Прокуратурата обикалят различни медии и играят ролята на адвокат на обвиняемия Божков. Искам да кажа на тези министри и всякакви други представители на изпълнителната власт да са спокойни, г-н Божков е невинен до доказване на противното по силата на българската Конституция. Няма нужда от тези нерви. Така че това са едни факти - дали между тях има връзка, дали няма, дали е случайно съвпадение - не мога да кажа", казва главният прокурор.

И обяснава, че обвиняем няма как да бъде разпитан с видео-конферентна връзка преди да му бъде предявено лично, срещу подпис съответното обвинение.

"Тук съм в някакво дежа вю. Това сега го обяснява г-жа Маджарова, аз го обяснявах две години като наблюдаващ прокурор по делото КТБ. Въпросите бяха същите - защо не разпитате с видео-конферентна връзка Цветан Василев. Обяснявах го, обяснявах го. Делото е в съда, още няма разпит с видео-конферентна връзка. Сега отново същият фейк", казва Гешев.

Той изразява спепцитизъм към твърдението на Божков, "едно лице, което се укрива от правосъдието", че е разпитан от Европейската прокуратура.

Той е скептичен относно и представените днес от МВР на СГП допълнителни данни по разследването за постановления за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

"Както ви казах, както към г-н Божков, вече се отнасям със скептицизъм и към всяко изявление на МВР. Помните, в началото имаше информация, че се извършва разследване по 120 случая под ръководство на Европейската прокуратура. Съобщение, което бе качено на сайта на МВР. След това го свалиха. След това се оказа, че не е под ръководство на Европейската прокуратура, после се оказа, че не са 120 случая, няма 120 претърсвания, а само 3. Как да коментирам съобщения, които изначално са изречени, може би от некомпетентност на хората, които се занимават с публичния образ на МВР? Съжалявам, че използвам думата некомпетентност, може би не съм прав. Може би е недобра професионална квалификация. Така че, как да коментирам? Как да кажа, може би думата е "скептицизъм", казва главният прокурор.