Специализираната прокуратура опроверга информацията, че служител на МВР е бил задържан при спецоперация срещу трафика на мигранти.

Категорично не отговаря на истината изнесеното в някои от публикациите, че полицай - служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство. Служител на жандармерията е разпитан единствено като свидетел по делото, не му е повдигано и обвинение, заявиха от спецпрокуратурата.

По-рано МВР съобщи, че е разкрита голяма организирана група, занимаваща се трафик на мигранти към Западна Европа. В престъпната си дейност групата е била подпомагана от служител на МВР.

Оказва, се че разследването е било под надзора на специализираната прокуратура.

Действията по разследването на 01.04.2022 г. са осъществени от следователи под ръководството и надзора на прокурори от Специализирана прокуратура. Служители на ДАНС, ГДБОП, ГД "Гранична полиция" и "Вътрешна сигурност" на МВР са участвали в разследващия екип за извършване на оперативно-издирвателни мероприятия, се казва в съобщение на прокуратурата. 

Досъдебното производство е образувано през 2018 г. от прокурор при Специализирана прокуратура по разработка на ДАНС. Към привличане на лица в качеството на обвиняеми, се пристъпва след събиране на достатъчен обем от доказателства за съпричастието им към престъпната дейност.

На 01.04.2022 г. с прокурорски постановления като обвиняеми по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за срок до 72 часа, на един е определена мярка за неотклонение "подписка". Едно от обвинените лица изтърпява ефективна присъда във Федерална република Германия за друго престъпление, а за друго лице - сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявено за издирване, обясняват от спецпрокуратурата. 

Във всички публикации се сочи, че въпросното разследване е едно от 25-те "забавени без уважителна причина" от прокуратурата, за които главният секретар на МВР сигнализирал Инспектората на ВСС. Веднага след това пряко се налага внушението, че вследствие на "забавянето" през страната са прекарани хиляди мигранти, "което е можело да бъде избегнато с ареста им по-рано". Твърди се, че заради това забавяне "лидерът на бандата - сириец, се е укрил и е обвинен задочно", пише в съобщението.

Във връзка с това, че групата е ръководена от радикализиран сирийски гражданин, от спецпрокуратурата уточняват, че "в кориците на следственото дело не се съдържат каквито и да било доказателства за това, че въпросният сирийски гражданин е бил радикализиран, както и че е поддържал контакти с т. нар. "Ислямска държава"".