Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняеми две длъжностни лица - кмет и заместник-кмет на община в област Пловдив, съобщиха от държавното обвинение. Те са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по служба, извършено от тях в съучастие, в периода от януари 2018 до октомври 2022 г., с цел набавяне на имотна облага.

Става въпрос за престъпление, свързано с провеждане на обществени поръчки, възложени от името на общината, приблизително на стойност около 2,4 млн. лв., за изграждане на различни обществени сгради на територията на общината.

Кметът е привлечен в качеството на обвиняем като подбудител и помагач, а неговият заместник - в качеството на обвиняем като извършител. Спрямо двамата е взета мярка за неотклонение "гаранция" в размер на по 3000 лева за всеки един от тях.

Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев потвърди за БТА, че той е обвиненото лице и определи обвиненията като абсолютно безпочвени. Това е политическа атака, изчегъртване на кметове на ГЕРБ, заяви Мараджиев, който е и областен координатор на партията. По думите му въпросните обществени поръчки за лятно кино за 300 хил. лева, реконструкция на площада в Стамболийски за 1 млн. лева и ремонт на читалището в града за 1 млн. лева, са финансирани от последното правителство на Бойко Борисов.

Мараджиев бе задържан в края на ноември м.г. при специализирана операция от служители на "Икономическа полиция" под надзора на прокуратурата. След това стана ясно, че акцията е по сигнали на депутата от "Възраждане" Стоян Таслаков. 

Гордея се с това, което съм направил, и няма за какво да се притеснявам, коментира кметът. Той посочи, че всички обществени поръчки, пуснати от община Стамболийски, са минали одобрение по Закона за обществените поръчки. Откакто Мария Габриел поиска оставката на Гешев, започна канонада от искания за падане на депутатски имунитети и обвинения, а кметовете нямаме имунитет и е лесно да ни обвиняват, каза Мараджиев. той подчерта, че през януари 2018 г. Теодора Денева, обвиненият заместник-кмет, не е заемала поста.

Не само, че ще се кандидатирам, а и в петък проведох проучване, което сочи 82 процента подкрепа от избирателите и спечелване още на първи тур. Така Мараджиев отговори на въпрос възнамерява ли да се кандидатира отново за кмет. Той уточни, че все пак това ще се реши от партията. Мараджиев припомни, че през 2019 г. спечели вота с 64 на сто от гласовете на жителите на община Стамболийски.