Задържането ми е добре извъртяна политическа поръчка с единствената цел силните кметове на ГЕРБ, които могат да печелят избори, да бъдат елиминирани - както се случи с кмета на Враца, Пазарджик. Това заяви във видео, публикувано във Facebook, кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, който беше освободен късно снощи от полицейското управление, след като бе отведен за даване на сведение при акция на "Икономическа полиция".  

"Единственото нещо, което мога да ви кажа, е, че няма нито едно нещо, в което да е обвинена община Стамболийски. Не мога да ви кажа за какво става въпрос, но това са сигнали за определени дейности, които сме извършили", коментира кметът.

Той обяви, че днес ще събере служителите на общината. "Трудно ще работим, но няма да спрем работа. Иззети са компютри, иззети са документи, които касаят обществените поръчки - нормална процедура, никой не е против проверките, това е нещо хубаво, нека да има проверки, но няма как да нахлуят без разрешение. Няма как да влязат в дома ми и да атакуват сина ми, снаха ми, представете си, че това бяха децата. Ако снаха ми е бременна, какво правим? Каква беше целта - да сплашим хората ли", попита риторично Мараджиев.

По думите му това е атака с цел да бъде сплашено цялото му семейство.

"Казали са на снаха ми "като не знаете за кого да гласувате, така ще бъде". Това не е ли политическа акция", каза още кметът и благодари на ГЕРБ за подкрепата. "Това означава, че политически ГЕРБ стои много добре", обясни градоначалникът, който е и областен координатор на партията на Бойко Борисов в Пловдив и продължи:

"Атаките няма да спрат, докато има такъв министър на вътрешните работи. Дай боже и той да си замине, както си замина предишният. Не ни уплаши Рашков, няма да ни уплаши и той - няма от какво да се страхуваме. Това е най-прогресиращата община на територията на Пловдив област. Няма нещо незаконно, което да сме извършили, абсолютно всички обществени поръчки са минали през проверка".

По думите на Мараджиев атака е имало и срещу неговия заместник.

"Сега разбирам, че тя е стояла заключена с часове в "Икономическа полиция" без достъп на адвокат, без вода, без храна, станало ѝ е лошо, получила е паник атака. Както го извършиха това нещо вкъщи, така подлагат и моите служители. Тези неща ще се случат и в други общини. Нека да има проверки, но не по този начин - това е една репресия, която ми напомня 90-те години, връща се като че ли отново тоталитаризмът и управление, което отдавна сме забравили. Истината е такава - работещите кметове ще бъдат подложени на тормоз. Тези, които не работят и знаят за кого да гласуват, няма да имат проблеми", подчерта кметът.

Ден по-рано стана ясно, че Мараджиев е задържан по сигнал на депутата от "Възраждане" Стоян Таслаков.

Таслаков посочи, че е родом от Стамболийски, живее там и познава много добре проблемите на града. Той отбеляза, че през годините е пускал десетки сигнали, сред които за съмнения по отношение на обществените поръчки в общината, както и за натиск над хора, които не са съгласни с управлението в Стамболийски.

Днес дойдохме до злоупотреби с европейски средства, коментира депутатът.

"Срещу този депутат община Стамболийски е издала заповед за събаряне на част от неговата незаконно построена къща. Неговата майка и сестра живеят в общинско жилище", каза Мараджиев пред "Нова телевизия" и добави, че няма задържани служители от общината.

"Ако един депутат с един сигнал успее да доведе полиция и жандармерия, това означава, че не живеем в правова държава", допълни кметът на Стамболийски.

От своя страна адвокатът на Георги Мараджиев обясни, че кметът не е задържан, а е извикан като свидетел.