Цялата парламентарна група (ПГ) на ГЕРБ-СДС остро протестира срещу полицейските репресии в страната - току-що от медиите разбрахме, че с нахлуване на специални части с качулки, множество полицейски бусове, е арестуван кмет, излъчен от ГЕРБ и областен координатор на партията в Пловидв-област, обяви на брифинг в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова в присъствието на депутатите от ГЕРБ-СДС.

Тя добави, че разчитат това като продължение на полицейските репресии, започнали от Бойко Рашков и продължени сега.

Служители на Икономическа полиция в Пловдив извършват проверки във фирмата на кмета на община Стамболийски Георги Мараджиев.

Ние категорично считаме, че публична длъжност, каквато е всеки един кмет в правова държава, каквато са народни представители или представители на политическа партия, може да бъде задържан и разпитван при спазване на всички процесуални изисквания, категорична беше Атанасова. Тя попита кое е наложило да се нахлува "по такъв безобразен начин" във фабриката на семейството на г-н Мараджиев с множество представители на полицията. По думите й, ако има някакви данни за извършено от него престъпление, той следва да бъде призован по реда, който съществува в НПК.

За нас това е поредна демонстрация на полицейщина, категоричен опит да не говорим за провалите на МВР, за загиналите полицаи, за мигрантската криза и нейното неовладяване, декларира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. По думите й това е и опит темата за несправянето с всички проблеми - войната по пътищата, убийства, престъпност - да бъде изместена от подобна политическа репресия.

Атанасова изрази подозрение, че това е възможност в дневния ред на обществото да бъде задържането на представител на политическа партия, вместо поисканата от няколко политически сили в НС оставка на вътрешния служебен министър и на главния секретар на МВР. В правова държава всички действия се извършват съгласно НПК, хората трябва да са призовавани по надлежния ред, а не МВР да се ползва за "бухалка" срещу политическия опонент, подчерта Атанасова. Тя заяви, че в следващите дни ГЕРБ-СДС ще инициира изслушване на вътрешния министър, за да запознае народните представители с всички факти около това "грозно демонстриране на сила, което си позволява МВР", както и, че ще продължат да искат оставката на Иван Демерджиев.

Да не би днешното нахлуване да е вследствие на това, че Иван Демерджиев трябваше да се яви пред вътрешната комисия и да бъде изслушан "как умират български полицаи по пътищата, как пълен провал е всичко, с което се е захванал, и заради това да ни организира това шоу днес - само и само да спаси оставката си, която искаме неведнъж", коментира и Маноил Манев от ГЕРБ-СДС. "Учителят му г-н Рашков не е най-добрият учител, който може да намери, казах му го и преди, и пак ще му го кажа", отбеляза депутатът.