Задушаване е причината за смъртта на 25-годишния Георги, загинал в пламъците в психиатрията в Ловеч. Окръжната прокуратура ръководи досъдебно производство за причиняването на пожара от 2 октомври, съобщават от обвинението.

Огънят възникна около 19:30 ч. в психиатрията в Ловеч. В резултат на пламъците е настъпила смъртта на Георги от Троян, който е бил на лечение в болницата. С постановление на окръжния прокурор разследването по делото е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Ловеч.

В хода на разследването са извършени няколко последователни огледа на местопроизшествието. Изготвена е съдебно-медицинска експертиза за установяване причините за смъртта на мъжа, според която той е починал вследствие на задушаване. Изискани са и всички относими по случая документи, разпитани са свидетели.

С оглед обективното и пълно изследване на всички обстоятелства назначената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза е възложена на експерти от друг съдебен район. Очаква се заключението на комплексната пожаро-техническа и електротехническа експертиза. Предстоят допълнителни разпити на свидетели и анализ на събраните доказателства, добавят от обвинението.

В случай че бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на конкретни лица за извършени престъпления от общ характер, те ще бъдат преценени от наблюдаващия прокурор с оглед привличането им към наказателна отговорност.

Пожарът във фаталния ден е активирал аларма, която са чули само пациентите, но не и персонала. В обществената поръчка за оборудване на 5-те меки стаи в болницата проверяващите откриват и други недоразумения - камери за наблюдение, които не записват и не възпроизвеждат звук. 

Загиналият Георги пък бил наказан да лежи в изолатора 9 часа, 6 от тях завързан.

От Министерството на здравеопазването пък уволниха дисциплинарно директора на болницата и разпоредиха проверка за противопожарна безопасност на болницата.

Министърът, който е психиатър по специалност, е съгласен да промени правилата за изолация, но в спешен порядък, казва че не вижда ходове за промяна в системата.