Пациент е загинал при пожар в Държавната психиатрична болница в Ловеч, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР Габриела Тодорова пред БТА.

Сигналът за пламъците е подаден след 19:30 часа. Пожарът е избухнал в стая на третия етаж в мъжкото отделение, където е загинал пациента.

Огънят вече е потушен, няма опасност за персонала и пациентите в болницата.

Образувано е досъдебно производство и причините да инцидента се изясняват.

Болничното заведение се намира непосредствено до Многопрофилната болница за активно лечение, в близост до автогарата и ж.п. гарата на града. То едно от най-старите психиатрични болници в страната.

Трагичният индидент от тази вечер е втори случай в рамките на тази година у нас. През месец май 54-годишен мъж от Стражица загина при пожар в психиатричната болница в село Церова кория. Във фаталната нощ той успял да подпали завивките на леглото си със запалка и докато персоналът установи, че в сградата е възникнал пожар, мъжът се задуши от дима. Миналата година горя и Държавната психиатрична болница в Нови Искър. Причината за пожара се оказа незагасена цигара на пациент. Тогава нямаше пострадали. През 2019 г. обаче при подобен инцидент загинаха трима мъже в центъра за психично здраве в Пловдив.