Младежът, който загина при пожар в изолатора на психиатричната болница в Ловеч в началото на октомври, е бил наказан да лежи в изолатора 9 часа, 6 от тях завързан, предаде БНТ. Според омбудсмана Диана Ковачева тази мярка е изтезание.

Загиналият при пожара 25-годишен Георги е влязъл за лечение в болницата доброволно, 24 дена преди инцидента. До деня на пожара, момчето е било спокойно, нямало данни за агресия, всички пациенти го харесвали, защото ги черпил с кафе и цигари. И според екипа на омбудсмана, няма терапевтични показания, които да налагат изолирането и връзването на Георги. В деня на инцидента, той все пак бил изнервен. Разбрал че майка му е идвала на свиждане, но не са я пуснали, защото бил агресивен. Товава бутнал дежурната лекарка по нейни сведения и тя наредила изолатор, в случая оборудван като мека стая.

"Има мерки, които се прилагат, които на практика могат да бъдат приети като изтезание, става въпрос за фиксирането и мобилизацията на пациентите, тъй като самата наредба дава възможност за на практика многократно фиксиране поради неясната си регламентация", каза Диана Ковачева.

Меката стая по принцип позволява пациент в обострено състояние да бъдат изолиран като част от терапията без опасност той да се нарани и без да се налага да бъде връзван. Въпреки това е противоречива практика тъй като може да задълбочи кризата на пациентите, заради болезнени и унизителни преживявания. Затова има строги уж правила и забрана да се използват като наказание. Но не и в случая с Георги. който в деня на смъртта си е бил изолиран и вързан с часове.

"За съжаление проблемът е системен, финансирането е оскъдно, включително по отношение на храната и лекарствата за тези хора, което означава, че не просто на моменти са изтезавани заради мерките, които ги фиксират, но те са и недохранени и недолекувани", смята омбудсманът.

Пожарът във фаталния ден е активирал аларма, която са чули само пациентите, но не и персонала. В обществената поръчка за оборудване на 5-те меки стаи в болницата проверяващите откриват и други недоразумения - камери за наблюдение, които не записват и не възпроизвеждат звук. Затова, освен вътреболничен контрол, омбудсманът настоява за особен надзор на прокуратурата в психиатриите

"По-конкретно надзор върху мерките, които се прилагат, защото това са принудителни и наказателни мерки, а самите психиатрии са места за задържане.За следи отблизо този случай Още повече, че той показва системен проблем и смятам, че действително прокуратурата трябва да упражни този контрол за законност, защото има такива правомощия", допълни Ковачева.

От министерството на здравеопазването вече са уволнили дисциплинарно директора на болницата и са разпоредили проверка за противопожарна безопасност на болницата. Проверка по медицинските практики все още предстои. Министърът, който е психиатър по специалност, е съгласен да промени правилата за изолация, но в спешен порядък, казва че не вижда ходове за промяна в системата.

"Не можем много да направим, защото хората, които са настанени в тези болници, трябва някъде да бъдат преместени", казва проф. д-р Христо Хинков.

И според него контролът в психиатриите е крайно занижен, но не смята че включването на граждански надзор при изпълнение на ограничителните мерки, според препоръките на омбудсмана, е работещ механизъм.

"Вижте, контролът трябва да бъде осъществяван на едно място от министерството и от органите й -  от районните здравни инспекции, органите, които са натоварени с тази задача. Неправителствените организации не биха могли да осъществят такъв ефективен контрол, защото това са затворени отделения с особен режим ... Психиатричната помощ в страната е в тежко състояние и това се отчита. Аз самият чувствам някаква известна вина за това, че вече почвам петия месец на този пост като министър и все още не могат да се решат тези въпроси", коментира проф. д-р Христо Хинков.

Все пак здравният министър смята, че ще успее да издейства повече пари за психиатриите в новия бюджет. Има амбицията да въведе и две клинични пътеки в новия рамков договор, което би трябвало да засили контрола и качеството на услугите