Досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи е образувано от Комисията за противодействие на корупцията във връзка с вчерашната съвместна акция с Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщиха за БТА от Софийската градска прокуратура.

Оттам допълват, че в прокуратурата са внесени с искане за одобрение от съда 17 протокола за претърсване и изземване на жилища, леки автомобил и помещения на длъжностни лица. Очаква се внасянето на още протоколи.

По случая има задържани по Закона за МВР за 24 часа. Предстои наблюдаващите прокурори да се запознаят със случая.

Вчера по време на акцията, служители на правоохранителните органи влязоха в сградата на агенция "Митници". Директорът на институцията Петя Банкова каза, че е първата жертва на новото КОНПИ. Днес адвокатът й Аделина Натина заяви пред медиите, че клиентката й има информация, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори. "Данните, които има г-жа Банкова, е, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори - от кого, нямаме информация. Предвид вчерашната акция едва ли г-жа Банкова ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата", подчерта адвокатът й. Натина говори за задържаните от бургаските митничари близо 200 килограма кокаин, скрити в хладилен контейнер с банани през миналия месец.

На въпрос задържана ли е шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, защитничката й заяви, че няма официално връчена заповед за арест. "В момента госпожа Банкова не е задържана официално. Изчакваме да се вземе решение какво да се случи. Има процесуални начини едно лица да се намира в едно помещение без да е задържано. Тя се намира в КПКОНПИ на пл. "Света Неделя" 1. Там няма арест и тя не е задържана", обясни адвокатът пред bTV.

Освен Банкова вчера беше задържан и заместникът й в Агенцията Людмил Маринов. Общо задържаните са седем. По данни на БНР става дума за първото досъдебно производство на новата антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково, Свиленград и област Пазарджик. По неофициална информация в Свиленград са били претърсени 2 адреса - офис сграда и частен дом, както и други два в Хасково, предаде БНТ. Става въпрос за жилищни и други имоти, свързани с бивши и настоящи служители на различни нива в Агенция "Митници".

Πo данни на местния сайт "Е-Свиленград" обиските са били в дoмoвeтe нa бивш нaчaлниĸ нa Mитницa- Cвилeнгpaд и бизнecмeн, ĸoйтo oтдaвнa e извън cиcтeмaтa нa пpиxoднaтa aгeнция.

Арест вчера сутринта беше извършен и на клиент на столичния хотел "Маринела" с инициали М.Д. По непотвърдена информация ставало дума за бившия шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров-Иарата от Хасковско. Синът му Стефан също е бил на мушка на дансаджиите в родния им град. Обиски са били извършени и в домовете на бивши митнически шефове и митничари. 

След акцията министърът на финансите в оставка Асен Василев коментира, че ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците.

Впоследствие парламентът реши временна комисия да разследва корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Проекторешението беше внесено от "Има такъв народ" (ИТН). То бе гласувано със 133 гласа "за", 10 "против" и 40 "въздържал се".