Държавната агенция "Национална сигурност" извършва акция в София и страната, съобщиха за БТА от институцията.

Снимки от операцията в Агенция Митница ВИЖТЕ ТУК>>

Проверяват се различни места в столицата. Претърсват се адреси в квартал "Бояна", известен хотел в столичния квартал "Лозенец" (според източници на Dir.bg става въпрос за "Маринела", където сутринта е бил арестуван гост на хотела), както и други адреси близо до него. 

Според източници на БНТ е задържана директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов. Според информацията, с която националната телевизия разполага, преди да постъпи на работа в Агенция "Митници" в началото на март, Маринов е бил служител на ДАНС. 

Другият заместник на Банкова - Георги Александров е на работното си място, твърдят служители на Агенцията. 

От дома на Петя Банкова в кв. "Сухата река" е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева, съобщи още "По света и у нас". В момента се извършва претърсване в дома на заместник - директора на Агенция Митници Людмил Маринов, добавят оттам.

От жилището на Банкова са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Пари не са открити, съобщи за NOVA адвокатът й. От работното ѝ място са иззети служебният ѝ компютър и бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали.

Шефката на Агенция "Митници" твърди, че като служител на ДАНС е имала "професионална неприязън с шефа на Агенцията" и подозира, че именно той стои зад операцията днес. 

"Преди няколко години Пламен Тончев реши, че ще ме изпрати в Благоевград за добро наказание. Това е основната им схема - когато някой пречи, те го командироват. Тогава казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", цитира я bTV.

Снимка: БТА

Банкова все още не е разпитана. Няма издадена заповед за задържането ѝ. Предстои да даде показания в сградата на Комисията за противодействие на корупцията. За този орган това е първата акция.

До момента прокуратурата не е уведомена за действията по разследването. 

 

Снимка: БНТ

Към момента тази информация е неофициална като органите на реда нито потвърждават, нито отричат. Пред Агенция Митници в момента има засилено полицейско присъствие.

Според информацията, с която разполага БНТ, операцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

Акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия се провежда и в Хасково, съобщи Нова телевизия. Операцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи.