"Моля съдът да отхвърли присъдата на първата инстанция и да ми даде оправдателна присъда, за да се върна при родителите и близките си". Това заяви пред апелативните съдии в Пловдив днес Илиян Рангелов, който в края на 2016 година уби в село Куртово Конаре годеницата си Милена.

В началото на юли т.г. Окръжният съд в Пловдив го осъди на 14 години затвор, защото прецени, че убийството не е извършено с особена жестокост. Младият мъж обжалва наложената му присъда, а в мотивите за обжалването се посочва, че има допуснати процесуални нарушения.

Рангелов се яви в съда и с нов защитник - адвокат Розалина Апостолова. Тя изтъкна факта, че цялото обвинение се крепи на обясненията на Илиян, неговите признания, които по думите на подсъдимия са изтръгнати след тормоз. 

Адвокатката подчерта пред апелативните съдии, че не може да се приема като доказателство, че подзащитният й е посочил къде се намира ножът, с който се твърди, че е убита Милена. Все пак той познава дома си. Тя заяви също, че становището на Окръжния съд представлява една от версиите за станалото и призова апелативните съдии да търсят фактологията, а не версия за убийството.

В пледоарията си прокуратурата пък подчерта, че не са допуснати процесуални нарушения, а и самият подсъдим е направил пълни самопризнания.

Частният обвинител - адвокат Зоя Тошкова, поиска по-висока присъда, защото една присъда трябва да е жалон за обществото.

"Налице е особена жестокост. Рангелов със сила е забил ножа в гърдите на жертвата си, дори го завъртял. Последвалото му поведение е да я остави на студа и да се направи на заспал. Патологичната му ревност. Всичко това сочи за жестокост. Размерът на наказанието също е твърде ниско", заяви юристката, която представлява семейството на убитата млада жена.

Тялото на 26-годишната Милена бе открито около полунощ на 29 декември 2016 г. на метри от къщата, в която живееше с Илиян в пловдивското село Куртово Конаре. Двамата се сгодили на Коледа и планирали сватба, но младият мъж бил болезнено ревнив.

Във фаталната вечер между Милена и Илиян избухнал и последният голям скандал. Минути преди да тръгне за работа, отчаяната и притеснена жена казала на Илиян: "Разделяме се!" и е тръгнала за нощна смяна.

Тогава младият мъж грабнал нож, настигнал Милена на улицата и с един удар в сърцето я убил на място. След това убиецът се прибрал и си легнал. Така, когато колегите на Милена отишли да го търсят, той излязъл, преструвайки се, че са го събудили.

След непрекъсната 24-часова работа на разследващия екип, включващ наблюдаващи прокурори, разследващи, криминалисти и психолози, Илиян Рангелов бе задържан.