Това стана ясно от изявления на правосъдния министър Цецка Цачева и министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Работната група за царските имоти приключи своята работа с категорично заключение. Тя започна работа на 31 октомври, след като е получено писмо от Сакскобургготски до тогавашния шеф на парламента Димитър Главчев, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова да се намери решение по въпроса с имотите.

Министерски съвет не може да предприеме никакви действия, защото висящите дела са от компетенцията на независимата съдебна власт, каза Цецка Цачева. 

Становището на работната група е, че изпълнителната власт не може да се меси в работата на съда, а единственото решение е създаването на нов закон, което е само от компетенцията на Народното събрание.

 „Както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-вото Народно събрание през 2009 година, действието му се простира до приемането на специален закон, който е от компетентността на законодателната власт“, обясни Цачева. 

Поради тази причина, държавата ще оттегли искането за спиране на "Царска Бистрица" и "Врана", което бе внесено заради работата на работната група.

Без решение на първа инстанция са споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол". На две инстанции МРРБ спечели делата за "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край Врана.

„Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения“, посочи министърът. 

Делото за "Врана" е насрочено за 8 май догодина. Преди искането за спиране обаче, една от ответничките по него е починала, така че то не бе засегнато от това искане.

На брифинга стана ясно още, че до момента държавата е изплатила адвокатски хонорари 1 008 000 лева по делата за имотите, 1 400 000 лева по делото за горите, което продължава на 30 март 2018 г. в СОС.

„Има заведени 3 жалби в Страсбург от наследниците, но министерството няма информация по хода на тези дела“, уточни Цецка Цачева.

„Припомням, че наскоро от Европейския съд за правата на човека държавата беше осъдена за т.нар. „синя къща“ в Пловдив, чието реституиране не бе извършено в реални граници. Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи съдебни спорове да се извърши по предвидения в закона ред“, каза още тя.

По молба на МРРБ за 6 месеца бяха спрени делата за дворците „Врана“ и „Царска
Бистрица“. 

Симеон Саксскобургготски получи обратно имотите си, когато беше премиер през 2002 година. През декември 2009 година бе гласуван мораториум, забраняващ му да се разпорежда с реституираното си имуществото. Впоследствие той заведе дело срещу мораториума. Делата за чифлика „Кричим“, къщата в Ситняково и хижата „Саръгьол“ приключиха в полза на държавата.

В петъчния парламентарен контрол на 1 декември министър Николай Нанков заяви, че държавата не се е оказала от „царските имоти“ и ако казусът не се реши извънсъдебно, делата ще продължат.

Външният министър Екатерина Захариева обясни, че присъствието на Симеон Саксскобургготски в делегацията в Саудитска Арабия няма общо с „царските имоти“. Тя заяви, че няма сделка по казуса с имотите.

ВМРО, част от коалиционните партньори на ГЕРБ „Обединени патриоти“, се противопостави на отстъпването на „царските имоти“ на фамилията Саксскобургготски.

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ВМРО няма да подкрепи евентуално законово решение на проблема с реституирането на имотите, ако
то не бъде обсъдено предварително в коалиционния съвет на управлението.

Анкета: Да се върнат ли имотите на Симеон Сакскобургготски?