Окръжен съд-Благоевград постанови "задържане под стража" на 48-годишниия Станко Станков, обвинен в контрабанда на близо 110 кг наркотично вещество през граничен пункт "Кулата".

До разкриване на престъплението се стига, след като на 30 март митническите инспектори селектират за проверка по метода анализ на риска товарен автомобил, пристигащ от Испания и натоварен с групажна стока. Извършено е сканиране с рентген, при което е набелязана подозрителна зона. При последвалата физическа проверка в товарния отсек са открити 14 кашона, съдържащи пакети с марихуана.

Станко Станков е дългогодишен международен шофьор без предишни провинения. Пред съда той обясни, че е невинен и не е знаел, че са натоварили трева в камиона. Това бил първият му курс за новата фирма, в която започнал работа. Станков заяви, че има постоянен адрес в Стара Загора, няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Заради недоброто му здравословно състояние - висока кръвна захар и високо кръвно, поиска да бъде пуснат под домашен арест, но съдия Диана Узунова прецени, че засега обвиняемиеят ще остане в ареста, предаде БНТ.

От съда посочват, че от събраните до този момент доказателства може да се направи обосновано предположение за евентуална съпричастност на обвиняемия към извършеното престъпление, както и че е налична опасност обвиняемият да се укрие, но не е налице опасност да извърши престъпление.

На 48-годишния мъж е повдигнато обвинение, че без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с товарна композиция, състояща се от влекач и полуремарке, през границата от Гърция в България е внесъл високорискови наркотични вещества.  Открити са 115 вакуумирани полиетиленови плика с канабис, с общо бруто тегло 108,27, на стойност 1,728 млн. лева. Случаят не е маловажен, не са налице основания за прекратяване на наказателното производство и деянието е престъпление от общ характер, информират от съда.

За контрабанда на наркотици законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Определението на Окръжен съд-Благоевград може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок. В случай на жалба или протест заседанието е насрочено за 9 април от 10:00 часа пред Апелативен съд-София, допълват от там.