За пета поредна вечер десетки протестиращи блокираха за повече от час един от най-оживените булеварди в София с искане за спешни и адекватни мерки срещу войната по пътищата.

Хората се събраха на бул. "Сливница" на мястото, където в нощта на 8 май 18-годишният Адриан Антонов блъсна на пешеходна пътека и уби на място 22-годишния Явор Стоянов и 24-годишната му приятелка Анна-Мария Малчева. Влюбената двойка загина на място, а първоначалната експертиза показа, че шофьорът, който има книжка едва от 2,5 месеца, е карал с над 100 км/ч.

Протестиращите запалиха свещи в памет на Явор и Ани и отрупаха светофара с цветя. Те бяха категорични, че ще продължат с протестите си, докато не бъдат взети мерки за предотвратяване на подобни инциденти. Полицаи регулираха движението на кръстовищата с бул. "Константин Величков" и ул. "Мелник" при спирка "Оряхово".

Тролеи, автобуси и автомобили ползваха обходни маршрути по вътрешнокварталните улици, което доведе до големи задръствания в целия квартал.

Имаше и коли на градския транспорт, които изчакваха блокадата на пътя да бъде вдигната. Много граждани слязоха от превозните средства и продължиха пеша, заявявайки, че са солидарни с протеста и е крайно време да се вземат мерки, които да дават резултати.

Утре протестът ще започне с час по-късно - от 20:00 часа, като протестиращите ще бъдат облечени със светлоотразителни жилетки.

В неделя, на 14 май, от 11:30 ч. се организира национален протест пред Народното събрание, след като ще бъде блокирано кръстовището на Орлов мост.