Ръководството на Българското национално радио ще обжалва двете финансовите санкции, наложени от СЕМ, в размер на 27 хиляди лева. Генералният директор на БНР Светослав Костов заяви:

"Коментар на решенията на регулатора не мога да си позволя да имам, така са решили! Да не забравяме обаче, че ние имаме законното право да обжалваме. Ще се възползваме от тази възможност".

Съветът за електронни медии /СЕМ/ днес наложи на БНР санкции в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация. Решението бе взето единодушно с 4 гласа "за" от СЕМ.

Санкциите идват след протести, контрапротест и искане от страна на СЕМ на оставката на директора на БНР Светослав Костов, след като ефирът на програма "Хоризонт" замлъкна за кратко на 13 септември.

Близо 20 дни няма официална информация какво е наложило спирането на сигнала на програма "Хоризонт" по БНР, каза в предаването "Лице в лице" председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова.

Тя заяви, че действието е безпрецедентно. По думите ѝ, че прокуратурата и Комисията за регулиране на съобщенията, правили проверки по случая, са се произнесли, че технически проблем не е имало.

Шефът на СЕМ посочи, че не може да категоризира спирането на сигнала като цензура, защото все още текат проверки.

Съветът за електронни медии поиска оставката на директора на БНР Светослав Костов и му даде срок да я подаде до 4 октомври. Според Владимирова, ако до края на този срок той не се откаже от поста си, на редовно заседание на СЕМ ще бъде гласувано предсрочното му освобождаване.

"На него всеки от съветниците ще може да изрази своята воля и да изрази мнение - "За", "Против" или "Въздържал се". Четирима съветници му поискаха оставката, за да бъде прието решението да предсрочно прекратяване на мандата са необходими най-малко три гласа", посочи Владимирова.

Самият Костов вече заяви, че няма да подаде оставка. Последва и протест на журналисти от БНР в негова подкрепа.

Според София Владимирова, кризата в БНР и скандалът с председателя на "Атака" Волен Сидеров в БНТ поставят на дневен ред въпроси, свързани с медиите, които трябва да бъдат решени.

"Очевидно има натрупано напрежение в сектора, очевидно има нужда да се търсят нови механизми. Дори да поговорим за това, дали този закон (б.р. Законът за радио и телевизия) трябва да има обновление - това е закон на над 20 години", посочи шефът на СЕМ.