Апелативният съд в Белград отново отмени съдебното решение на първа инстанция от септември 2020 г., в което се казва, че са изпълнени условията за предаване на българския бизнесмен Цветан Василев на правосъдните органи в България, които водят срещу него дело за злоупотреби, предаде Танюг.

С ново решение от 10 май случаят Василев е върнат за преразглеждане от Висшия съд в Белград, съобщи за Танюг говорителката на съда Миряна Милич.

Апелативният съд смята, че формулировката на решението на първа инстанция е неразбираема и противоречива. Освен това той приема жалбата на защитата, че Висшият съд е пропуснал да приложи разпоредбите на двустранното споразумение между Федеративна народна република Югославия /ФНРЮ/ и Народна република България за взаимна правна помощ, което е довело до приемане на незаконно и неправилно решение и нарушаване на наказателните процедури, каза Милич.

Висшият съд в Белград прие на 29 септември 2020 г. решение, с което се установява, че са изпълнени условията за екстрадиция на Василев в България. Същият съд и по-рано е установявал наличието на условия за екстрадицията му, но решенията му всеки път бяха отменяни след обжалване от адвоката на Василев.

Танюг посочва, че България води дело срещу Василев от 2014 г., когато беше издадена международна заповед за издирването му, а в началото на 2018 г. прокуратурата в София повдигна обвинение срещу него за участие в престъпна група.

Преди издаването на заповедта за арест Василев избяга от България заради съмнителна дейност на ръководената от него Корпоративна търговска банка /КТБ/, с което предизвика най-голямата банкова криза в страната си, припомня агенцията.