"У нас прокуратурата изчерпа лимита си от грешки и вече няма право на такива. Амбициран съм да постигнем стандартите, които обществото очаква от нас. Да заработим като нормална институция, в защита на обществения интерес", каза и.ф. главения прокурор Борислав Сарафов пред български медии в Мадрид, където е на посещение.

Той посочи още, че не е съгласен със "злостните критики към прокуратурата". Според Сарафов прокуратурата трябва да бъде оценявана не по минали, а по настоящи и бъдещи действия.

Колкото до високото доверие в испанската прокуратура, Сарафов каза, че то не е изградено за ден два.

И. ф. главен прокурор поиска да бъде създадено звено за съдебни експертизи, съобщи БТА. То може да се към министерството на правосъдието, каза той.

Бавното правосъдие е чувствителна тема, а липсата на достатъчно експерти е причина разследванията, а след това и самите дела да се бавят, каза още Сарафов. Той цитира анализа, според който водеща причина за забавянето на делата е именно изготвянето на експертизи, което понякога отнема години.

Снимчки от срещата на двамата главни прокурори ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: Прокуратура на РБ

Определена категория дела са изключително зависими именно от експерти. По тези дела разследващите са безсилни да стигнат заключение без становище на вещи лица, каза Сарафов. Това е причината той да предложи на министерството на правосъдието и на парламента да бъде създадено такова звено.

Сарафов каза, че вече е водил предварителни разговори и на тази тема. Според него може да се увеличи борят на експертите, да има лицензионен режим и обучение. Възможно е това да става в Националния институт на правосъдието, а освен това университетите също могат да се включат в този процес.

Второто важно нещо за съдебната реформа е намаляването на формализма в наказателния процес. Той е доведен до крайности, смята Сарафов.

Снимка: Прокуратура на РБ

Той заяви, че е впечатлен най-много от доверието на обществото към испанската прокуратура и изрази надежда това да се случи и у нас.

В испанската прокуратура има тясна специализация, която предвижда три специални магистратури с определена компетентност - антидрога, антикорупция, и дела срещу тероризма.

Освен това има специални сектори, които се занимават с дела срещу насилие над деца и жени, престъпления срещу околната среда и прането на пари.

Такава специализация не е възможна у нас, защото в България делата се разпределят на случаен принцип. В Испания това се прави на база професионални компетенции в т.ч .в регионален мащаб, каза Сарафов. По думите му тoва позволява да се възлагат дела на прокурори със специална професионална компетентност, както и да бъдат създавани екипи.

Не предлагам да отпаднe принципът на случайно разпределение на делата у нас, но той не трябва да се абсолютизира, каза Сарафов.

Българската страна вече е имала разговори с испанските си колеги по посока на още по-добро сътрудничество по по кибердела. За разследване на бързия трафик на хора и пари е необходимо познаване на новите технологии, каза Сарафов.

От срещите му в Мадрид е станало ясно, че 300 процента е ръстът на делата за компютърни престъпления. Този бум е настъпил за кратък период от време.

Според Сарафов това е тенденция, която няма да спре дотук. Светът се дигитализира, а с това и престъпността, посочи Сарафов.