Бивш служител на Областната дирекция на МВР във Варна ще бъде съден за искане и получаване на подкуп, съобщиха от прокуратурата в крайморския град.

Обвиняемият по линия на служебните си задължения познавал различни лица от криминалния контингент и общувал с тях в качеството си на инспектор от дирекцията във връзка с различни разследвания и проверки. Освен това той разполагал с информация относно планирани действия на полицията по превенция на различни престъпления.

В хода на разследването по случая било установено, че в периода от 1 юни 2022 година до 5 юли 2022 година 45-годишният мъж поискал от криминално проявено лице подкуп в размер на 2500 лева, като срещу това обещал да му предоставя информация за планирани полицейски операции, припомнят от държавното обвинение. Тъй като това било в интерес на криминално проявения, той се съгласил да изплати сумата и на 5 юли 2022 година предава 550 лева на полицейския служител.

Междувременно криминално проявеният сигнализирал компетентните органи на МВР за поискания му подкуп. Парите, които той предал на длъжностното лице, били белязани. Малко след като взел сумата полицейският служител бил задържан. Той бил привлечен към наказателна отговорност и отстранен от служба.