Остатъчният механизъм, наследил Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, следващата седмица ще обяви окончателната присъда на командващия босненските сръбски сили по време на войната в Босна Ратко Младич, който през ноември 2017 г. бе осъден от трибунала на доживотен затвор, предаде агенция Хина.

Това е последният случай, свързан с войната в Босна и Херцеговина, който е разглеждан от наследника на Международния трибунал. Присъдата ще бъде произнесена от съдия Приска Матимба Ниамбе (Замбия), допълва БТА.

Младич, наричан в медиите "босненският касапин", бе намерен за виновен за най-жестоките престъпления в Европа след Втората световна война, включително за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите за водене на война.

След процеса, който продължи повече от 5 години и в който дадоха показания 592 свидетели на обвинението и защитата, съдът отхвърли част от обвиненията срещу Младич за геноцид в общини, в които сръбските сили под негово командване са извършвали етническо прочистване на мюсюлмани и хървати от територии, обявени за сръбски, през 1992 г.

Младич бе осъден за участие в четири колективни престъпни начинания. Първото е включването в план за постоянно изтласкване на хървати и мюсюлмани от районите, които босненските сърби са обявили за свои, второ - тероризиране на цивилно население с постоянен артилерийски и снайперистки обстрел, трето - избиване на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница, признато от международното правосъдие за геноцид, и четвърто - държане на служители на мироопазващите сили на ООН като заложници, за да се попречи на НАТО да извърши въздушни нападения над босненските сръбски сили.

И обвинението, и защитата обжалваха присъдата на първа инстанция.