Осъденият на доживотен затвор Ратко Младич е откаран в болница заради влошено здраве, предаде радио B92. Той е бил изведен от затвора и откаран за интензивна медицинска грижа в лечебницата в четвъртък, 11 юни. Според източника се е очаквало той да бъде изписан от лечебното заведение и върнат в килията още същия ден, тъй като излежава присъда за военни престъпления, издадена му от Трибунала в Хага. Вместо това обаче Младич ще бъде остане болницата, предава агенция "Фокус" 

Очаква се да му се направят допълнителни изследвания, за да се установи какво е влошило здравето на 76-годишния мъж. Ратко Младич е бил началник-щаб на армията на Република Сръбска по време на войната в Босна 1992-5 г. той си спечлва прозвището Касапина от Сребреница заради геноцида, който се е провел там.  Над 40 000 босненски мюсюлмани са прогонени оттам, а над 8100 са убити, вероятно по заповед на Младич.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия на 25 юли 1995 г. му повдигна обвинение за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушения на законите и обичаите за водене на война заради преследване, убийства, депортация и нехуманни действия, терор и задържане на заложници.

На 26 май 2011 г. Ратко Младич е арестуван от сръбската полиция в къщата на свой братовчед в село Лозарево. Сръбските власти задействат процедура по екстрадиция от Сърбия, която получава одобрението на цял свят. В Белград това предизвиква бурни реакции сред националистите, подкрепящи Младич.[1] Няколко дни по-късно е предаден за съдене на Международния наказателен съд в Хага. На 22 ноември 2017 г. Ратко Младич е осъден.