Ръководството на Софийския районен съд (СРС), подкрепено от Съюза на съдиите, излезе с декларация в защита на магистрата, който освободи от ареста суданеца, участвал в пътния инцидент и скандал със съпругата на лидера на "Атака" Волен Сидеров - Деница.

Става дума за съдия Николай Василев от СРС. Той разгледа делото по Указа за борба с дребното хулиганство срещу суданеца и го пусна с мотива, че не са налице данни за действия, попадащи в обхвата на чл. 1, ал. 2 от Указа за борба с дребното хулиганство.

"Дребно хулиганство по смисъла на този указ е непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс", пише в решението.

Както вече стана ясно, между автомобилите на Сидерова и чужденеца, който живее у в България постоянно, имало лек удар със страничните огледала, които са се счупили. След инцидента суданецът започнал да я обижда, а тя успяла да тръгне с колата си. Той обаче я настигнал, принудил я е да спре, слязъл от автомобила си и насочил словесната си агресия към нея, съобщиха след случилото се от МВР, като подчертаха, че не е имало физически сблъсък.

Пристигналите на място полицаи тествали двамата шофьори за алкохол, като резултатите били отрицателни. Те съставили акт за нарушение по Закона за движение по пътищата на чужденеца, защото шофьорската му книжка не била валидна за територията на България.

Същевременно обаче пристигнал Волен Сидеров заедно с екип на партийната телевизия "Алфа". Лидерът на "Атака" държал сметка на полицаите как си вършат работата и поискал данните на суданеца, но те му били отказани. Самият той обяви, че чужденецът можело да убие жена му, докато униформените спокойно си пушели. Заради това той поиска новият вътрешен министър Младен Маринов да бъде сменен веднага, а на негово място да бъде сложен човек от "Атака". Маринов отвърна, че МВР е действало в рамките на закона.

След решението на съда пък няколко дни телевизия "Алфа" пускаше снимка на магистрата с надпис: "Корумпираният съдия от Софийския районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан".

Снимка: Стопкадър от ТВ "Алфа"

По този повод от СРС излязоха с декларация, в която се казва:

"С многократното излъчване на този материал по недопустим начин се засяга не само лично човешко достойнство и добро професионално име на нашия колега, но и независимостта на съдебната власт и доверието на обществото в нея. Ето защо отново остро се противопоставяме на използването на подобни квалификации по отношение на съдии и обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и спазване на професионалните етични стандарти".

От Съюза на съдиите изразиха подкрепата си към тази позиция като подчертаха, че вместо разпространяване на обективна информация за акта на съдия Василев, телевизията си служи с неподкрепени с никакви факти внушения и квалификации.

От ССБ посочват, че очакват и реакция на Висшия съдебен съвет по този въпрос.

"Както неведнъж сме отбелязвали, именно на ВСС е възложено от Конституцията и Закона за съдебната власт да защитава авторитета на съда и да не оставя без отговор атаките, чрез които се прави опит по нелегегитимен начин да се оказва влияние върху правосъдната дейност. Липсата на такъв институционален отговор в многото случаи досега на недобросъвестни нападки от страна на политици и средства за масова информация срещу отделни съдии доведе до ерозирането на общественото доверие в институциите на съдебната власт", допълват от съсловната организация.