Софийският градски съд е запорирал имущество за над 3,2 млн. лева на бившия кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков, съобщиха официално днес от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), по чието искане се налагат обезпечителните мерки. Председателят на комисията Пламен Георгиев анонсира новината още преди няколко дни, но сега се уточнява какво точно отнема държавата от подсъдимия бивш управник.

Запорирани са 153 недвижими имота в землището на Галиче, сред които ниви, лозя, горски площи, парцели с трайни насаждения. Имуществото включва и един имот на територията на София със застроена площ от 236 кв.м., и две паркоместа на стойност от 500 000 лв.

Запор е наложен още върху четири автомобила, оценени на - 217 000 лева, 50 000 лева, 45 000 лева и 6800 лева.

Наложени са запори и на банковите сметки на Чоков и съпругата му. Запорирано е вземане в размер на 350 000 лева, представляващо предоставен заем от свързани лица.

В края на септември Апелативният спецсъд уважи молбата на бившия кмет и го пусна под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние и предстояща операция. Според съдиите тази мярка дава възможност на Чоков да провежда адекватно лечение, за да може пълноценно и лично да участва в съдебните заседания. Магистратите обаче го задължиха да остане в столицата, а не да се връща в родното си Галиче, за да не може да влияе и да оказва принуда върху свидетели по делото срещу него. Той о обвинен като лидер на организирана престъпна група, занимавала се с лихварство, отвличания, побои и палежи. Като участник в него пред Темида ще отговаря и един от синовете му.