"Специализираният апелативен съд пусна под домашен арест бившия кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоко. Основният мотив на магистратите да го освободят от килията бе влошеното здравословно състояние на скандалния управник. Съдът прие, че той страда от диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви, дискова болест, урологично заболяване, наскоро е претърпял операция, а му предстояли и други. Освен това заради влошеното му здраве Чоков вече беше воден на носилка в съдебната зала.

Любопитна подробност обаче е, че Чоков ще бъде в София и така нямало опасност да извърши ново престъпление. Съдът се мотивира, че с пускането му от ареста се постига разумен баланс между личния и обществения интерес.

"Тази мярка ще даде възможност на подсъдимия Чоков да провежда адекватно лечение за стабилизиране на здравето му, с оглед пълноценно лично участие във въззивното производство и едновременно с това, избраното ѝ местоизтърпяване (гр. София, а не в инкриминирания район на с. Галиче), ще препятства риска от извършване на престъпление, какъвто все още съществува и се свързва с възможността за влияние и упражняване на принуда върху свидетелите", приеха магистратите.

Ценко Чоков е подсъдим за отвличане, побой, палеж на автомобил, лихварство и ръководене на престъпна група. През май Спецсъдът го осъди на 4 години и половина затвор, като го призна за виновен по първите три обвинения. На 4 г. беше осъден пък синът му Мартин, който е подсъдим заедно с него. Още тогава заседанието се проведе в затвора заради здравословното състояние на бащата.

"В затвора. Г-н Чоков на легло напред с краката. Този знак не ми хареса, но такъв е моментът. Той е от доста време в затворническата болница, но е трудно подвижен от края на миналата година, да не кажем неподвижен", коментира адвокат Иво Найденов.

"Ако беше се лекувал щеше да е прав. 4 месеца и половина той не желае да се лекува. лекарите казват че може да участва в заседание. Аз понеже не съм лекар разчитам на тяхното мнение", отвърна прокурор Росен Радев.

Присъдата не е окончателна.