Софийският окръжен съд (СОС) прекрати и върна на прокуратурата делото за инцидента в тунела "Ечемишка", при който през 2017 г. падна таванна лампа и уби жена, возеща се в минаващ оттам автомобил.

Съдът трябваше да прецени дали да даде ход на делото срещу тримата подсъдими Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев за престъпно нарушение на служебни задължения, довели до инцидента. Според магистратите обаче по делото има серия неточности и пропуски, които са станали причина за нарушаване процесуалните права на обвиняемите. Сред тях са неуточнено място на извършване на престъплението, както и неясноти относно точните задължения и съответни нарушения на тези задължения от страна на обвиняемите.

Определението на СОС не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - София в срок от 7 дни. Ако това не се случи, прокуратурата ще трябва да работи по разследването отново, да отстрани допуснатите нарушения и да вземе решение относно следващо внасяне на делото в съда.

Също така днес стана известно, че през септември 2023 г. е прекратено наказателното производство срещу бившите председатели на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, както и срещу Илиана Захариева, която е била член на УС на пътната агенция, съобщи БТА.

Прокурор Десислава Михайлова обясни пред медиите, че производството е прекратено, защото събраните доказателства не сочат за това те да са извършили престъплението, за което са обвиняеми. Тя допълни, че след като се запознае подробно с мотивите на съда, ще прецени дали ще протестира решението, или ще бъде изготвен нов обвинителен акт.

На въпрос дали формалният процес или експертизите са причина за това разследването да продължи толкова дълго, прокурор Михайлова отговори, че причините са комплексни.

Тя обясни, че това е "трудно дело за доказване". Прокурорът посочи, че то има изключително голям обем доказателства, изключително тежка фактология и изключително дълъг период от време, в който е осъществявано бездействието.

По принцип българския наказателен процес е изключително формален и всяка една формалност следва да бъде изпълнена точно, каза Михайлова. Тя допълни, че гражданското дело, което близките на загиналата спечелиха, няма как да помогне на прокуратурата.

Смъртоносният инцидент стана през февруари 2017 г. Тогава в тунела падна една от лампите, а от удара върху колата загина 64-годишната Елена Михайлова. Частни обвинители в процеса са децата на жертвата.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души, като на съд бяха дадени трима - Златев, Сачанска и Фучеджиев. 

Общо 150 тома бяха събраните доказателства по досъдебното производство. Според разследващите, от построяването на тунела през 1985 г. до фаталния инцидент, не е извършен нито един ремонт на съоръжението. През годините от "Автомагистрали "АД и "Пътно поддържане" неведнъж са подавали сигнали до АПИ, че осветлението в тунела е опасно. Въпреки сигналите, последните от които през януари 2016 г, от АПИ не предприемат мерки за ремонт на 140-тонната конструкция, носеща осветлението. 

С окончателно решение на Върховния касационен съд от ноември миналата година, Агенция "Пътна инфраструктура" бе осъдена да плати близо половин милион лева за смъртта на загиналата.

Присъденото обезщетение е за двете деца и за майката на загиналата - всеки от тях трябва да получи по 110 000 лв. На съпруга ѝ съдът определи да бъдат платени 130 000 лв.