Административният съд в Бургас разреши промяната на подробния устройствен план (ПУП) в района, който ще разреши изграждането на път към плажа "Силистар". Решението на магистратите е от днес.

Проектът влезе в съда, след като екозащитници излязоха на протест срещу промяната на плана, като посочиха, че това е първа стъпка към застрояването на един от малкото диви плажове в страната. След протеста областният управител на Бургаска област оспори решението на общинските съветници в Община Царево, които дадоха разрешение за промяната на ПУП. Става въпрос за терен, който се намира на 500 метра от плажната ивица, навремето там са се намирали стопански постройки.

В жалбата на областния управител Вълчо Чолаков се посочваше, че промяната на ПУП  за изграждането на път към плажа "Силистар" регулира и параметри за застрояване, а теренът се намира в ПП "Странджа" и трябва да има съгласуване с екоминистерството или съответната регионална инспекция.

От съда посочиха, че по закон областният управител не е сред лицата, оправомощени да оспорват решенията за одобряване или изменение на подробните устройствени планове. Решението на общинските съветници представлява част от процедура по издаване на краен акт, който не подлежи на отделно оспорване, поради което е налице основание за прекратяване на делото, съобщиха от Административния съд.

Кметът на Община Царево Георги Лапчев коментира, че ако собствениците на имота предявят инвестиционни намерения, има процедура, при която Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите ще се произнесе допустими ли са те.