Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса "Силистар", съобщи пресслужбата на кабинета.

Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областна администрация. Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура, допълват от Министерския съвет.

Скандалът с плаж "Силистар" избухна миналата седмица, след като Общинският съвет на Царево одобри докладна на кмета за изработване на проект за план за застрояване на 22 дка в Силистар - бивш свинарник. Посоченият мотив е възстановяване на пътя до плажа, който попада в частен имот. И кметът, и съветниците, гласували "за", са от ГЕРБ. Екоорганизации обаче сигнализираха, че решението за Силистар  ще даде зелена светлина за строителство на вилно селище в парк Странджа.

Тогава Борисов, в качеството му на лидер на ГЕРБ, "разпореди" на избрания кмет Лапчев да не изпълнява решението, прието от местния парламент, до "пълното убеждаване на обществеността", че въпросното решение е правилно. По закон обаче кметът няма право да не изпълнява решения, взети от общинския съвет.

Така се стигна до днешното действие на Борисов - да разпореди на областния управител да прецени възможността да атакува решението за застрояване на Силистар по съдебен ред. Това е редът и по закон.

Междувременно  екоинспекцията в Бургас започна проверка. Резултатите от нея бяха обявени днес. Общинските съветници в Царево са допуснали нарушение с взетото решение за промяна на подробния устройствен план на терен до плажа "Силистар", съобщиха от екоминистерството.