Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира от журналистически материали и разпореди на Областния управител на Бургас да упражни инцидентен административен контрол над Решението на Общински съвет - Царево, с което е дадено одобрение за изработване на план за застрояване на парцел от 22 169 кв. м. в местността "Силистар". Това съобщиха днес от пресцентъра на държавното обвинение.

Указано е при констатация на противозаконни действия при решението, взето на заседание на съвета на 24 август, да бъдат предприети необходимите незабавни мерки за отстраняването им.

Скандалът с плаж "Силистар" избухна миналата седмица, след като Общинският съвет, с гласовете на ГЕРБ, одобри докладна на кмета за проект за строеж в бивш свинарник. Георги Лапчев се мотивира, че така ще бъде възстановен пътят до плажа, който попада в частен имот.  Екоорганизации обаче сигнализираха, че решението за Силистар ще даде зелена светлина за строителство на вилно селище в парк Странджа.

Тогава премиерът Бойко Борисов нареди на кмета да не изпълнява решението на местния парламент, до "пълното убеждаване на обществеността", че въпросното решение е правилно. По закон обаче кметът няма право да не изпълнява решения, взети от Общинския съвет.

Така се стигна до втора намеса на Борисов - да разпореди на областния управител да прецени възможността да атакува решението за застрояване на Силистар по съдебен ред, както изисква законът.

Междувременно екоинспекцията в Бургас започна проверка, която излезе със заключение, че общинските съветници са допуснали нарушение.