Апелативният съд в София освободи от ареста шофьора на автобуса, в който край Своге загинаха 17 души, с мярка за неотклонение парична гаранция от 2000 лева.

Миналата седмица Окръжният съд наложи на Григор Григоров домашен арест, но днес горната инстанция прецени, че тази мярка е тежка. Той има 7 дни, за да внесе сумата. Григоров обаче остава без книжка и със забрана да напуска страната.

Решението на апелативните магистрати е окончателно. Според тях в част от решението на Окръжния съд да е под домашен арест липсват мотиви и че степента на опасност на шофьора не е висока. Като доказателство за това те се позоваха на подписка в негова подкрепа от 6300 души и на препоръки и мотивационни писма от директори на училища и детски градини, които ползвали транспортната му фирма за екскурзии.

Според обвинението Григоров е навлязъл в насрещното движение на пътя София-Своге и с превишена и несъобразена скорост завил надясно и минал през мантинелата, преобръщайки се в пропаст. Съдът отчете, че има доказателства, че той е виновен за пътния инцидент, като се позова на протокол за оглед на местопроизшествието и свидетелски показания. Най-важни били разпитите на мъж и жена, които се движели на мотор зад автобуса. Освен това заключение на автотехническа експертиза гласи, че причината за катастрофата е превишена и несъобразена скорост, както и навлизане в насрещното.

Снимка: Булфото

Съдебният състав обаче изтъкна, че тепърва трябва да се изясни каква е причината за катастрофата.