Районният съд в Бургас разреши на бизнесмена Бенчо Бенчев, обвиняем за укривателство на Димитър Желязков-Митьо Очите, да се лекува в Турция заради прогресиращо заболяване.

На днешното заседание магистратите дадоха възможност на зърнения бос, станал известен със своя "Ролс-Ройс", еднократно да напусне страната за срок до 07.07.2020 г., за преглед и консултация в болница в Истанбул. Това стана, след като защита представена и епикриза, издадена от УМБАЛ Бургас, според която се препоръчва на Бенчев да направи допълнителни изследвания в неврологична турска клиника. Един от лекарите, подписали епикризата, е  началникът на "Неврологично отделение" в болницата д-р Недев, съобщи "24 часа".

Определението на районния съд обаче не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред по-горна инстанция. Следващото заседание е насрочено за 8 юли, когато по Скайп от Софийския затвор като свидетел ще бъде разпитан самият Митьо Очите.

"Аз съм изненадан, че отново има протест на прокуратурата. Не мога да си представя, не дай си Боже, да се случи нещо с мен, тези хора не знам как ще се погледнат в огледалото, като убийци ли?", каза Бенчев пред съда, цитиран от БНТА.

"Състоянието му се влошава. Вие сами виждате, че той има затруднение в говора и придвижването. В интерес на правосъдието е той да се лекува, защото обратната хипотеза би означавала да се спре делото, докато той се излекува, а пък той не може да се излекува тук, може да се излекува в Турция", заяви пък адвокатът му Менко Менков.

Днес бяха изслушани трима свидетели, а показанията на четвърти - прочетени в съдебна зала поради невъзможността да се яви лично заради здравословни проблеми.

Бенчев е обвиняем за лично укривателство на Желязков. Според прокуратурата на 2 август 2018 година го е транспортирал с лек автомобил от Солун, през границата между Гърция и Турция до Истанбул, а за времето от 2 до 4 август му предоставил за ползване стая в хотел, която била резервирана на негово име. Именно в Истанбул тогава бяха задържани и двамата.

Бизнесменът, който заради скандала беше свален от БСП от зам.-шефското място в Общинския съвет в Бургас, е обвиняем и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси не по надлежния ред.

Днес съдът изтъкна, че едното от обвиненията, повдигнати на Бенчев, е за тежко по смисъла на закона престъпление и припомни, че му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 000 лв. Магистратите обаче отчетоха, че досега той има безупречно процесуално поведение, както по време на досъдебното производство, така и по време на съдебното.

Снимка: Nova Broadcasting Group

Димитър Желязков е обвинен за това, че е ръководил организирана престъпна група за изнудване, принуда, заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Според прокуратурата в нея са участвали още 12 души, включително и дъщеря му Станислава. Тя е с обвинение за събиране на такса "Спокойствие" от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в "Слънчев бряг".

Освен като ръководител на организирана престъпна група, Очите ще отговаря за 9 деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане. В част от случаите Желязков лично участвал в рекетирането на набелязаните от него жертви.

За извършените от него престъпления законът предвижда до 15 г. затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на една втора от имуществото му.