Спецсъдът отстрани от длъжност кмета на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Двете са обвинени заедно с бившия кмет на района Петко Дюлгеров за подкуп в особено големи размери.

Искането им за отстраняване беше внесено днес от прокуратурата, а причината е, че Иванчева е подписала документи от ареста, които могат да възпрепятстват процеса и чрез които да се въздейства на свидетели.

Съдът отчете, че има законова празнота за това дали задържано длъжностно лице с повдигнато обвинение може да упражнява правомощията си от ареста.

Подписаното от Иванчева уволнение на арх. Румен Русев, който е зам.-кмет на "Младост", и подписаното от нея назначаване на Петър Кърджилов за зам.-кмет следва да се установи дали имат сила по административен път.

Уволненият арх. Румен Русев е дал показания по делото, но не пред съдия и може да се откаже от тях. Според прокуратурата действията срещу Русев са оказване на натиск.

Преди заседанието Иванчева отрече да е подписвала документи от ареста, свързани с инвестиции и строителство в община "Младост". Тя уточни, че е имала право да подписва документи, свързани само с екипа й в общината.

Пред съда Иванчева каза, че е оклеветена и се цели нейното политическо и физическо унищожаване чрез повдигнатите обвинения.

Биляна Петрова пък се оплака от условията в ареста и уточни, че по никакъв начин не иска да пречи на разследването, а само е поискала отпуск.

Прокуратурата обясни, че е поискала освобождаването от длъжност и на Биляна Петрова, заради факта, че желае да иска и прекъсва отпуск, което означава, че иска да упражнява функциите си като зам.-кмет. Обвинението уточни, че не е поискало още в началото отстраняване, защото не е имало индикации, че двете лица ще упражняват правата си като кмет и заместник.

Защитниците на Иванчева и Петрова ще обжалват определението на съда.