Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Оттам уточняват, че на 14 април, под наблюдението на окръжната прокуратура, започна разследване по досъдебно производство за установяване причините за катастрофата на пътя към ГКПП-Маказа, при което Местан се сблъска със своя "Фолксваген Файетон" с автомобила на семейство, което загуби 6-месечното си бебе.

На следващия ден лидерът на ДОСТ беше привлечен към наказателна отговорност. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А., се казва в днешното съобщение.

До главния прокурор са постъпили молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването. Близките вече изразиха опасения, че политикът може да се размине с тежко наказание заради социалното положение и финансовите си възможности.

Сотир Цацаров разпореди на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура ато прецени, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия. Взети са под внимание и отправените молби за това от родителите на пострадалото дете, уточняват от пресслужбата.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по- голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от ОП - Кърджали.

На Лютви Местан беше наложена 10 000 лева гаранция и забрана да напуска страната. Той обжалва паричната гаранция и тя първоначално беше отменена, защото прокуратурата не представила достатъчно данни за имотното му състояние. Тя обаче бързо събра доказателства и мярката отново му беше наложена.

Шофьорската книжка на бившия депутат от ДПС, която първоначално беше отнета, обаче след това му беше върната с решение на съда.