Административният съд във Враца потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина, с което е обявен за избран на втори тур от произведените частични избори за кмет на село Галиче кандидатът, издигнат от ГЕРБ, и отказва да касира изборите, съобщиха от съда.

В края на май с 497 гласа жителите на село Галиче избраха за кмет кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов. В селото избирателната активност беше почти 66%. Правото си на глас упражниха 986 души от общо 1498 избиратели. Срещу кандидата на ГЕРБ на балотажа се изправи Веселин Тушинов, издигнат от БСП.

Решението е взето днес по съдебно дело с искане изборите да бъдат касирани заради нарушения. От анализа на събраните в хода на процеса доказателства не може да се направи извод за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, опорочаващи крайния резултат, се посочва в съобщението.

Протоколите от четирите секционни избирателни комисии са подписани от всички членове без особени мнения и възражения и данните от тях са нанесени в протокола на ОИК, допълват от административния съд.

Протоколът на ОИК също е подписан без особени мнения и възражения. В хода на съдебното производство не са установени такива нарушения на Изборния кодекс, които биха довели до съществена промяна в крайния резултат и заради които изборът да бъде касиран, се посочва в съобщението.

Решението на съда във Враца не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в седемдневен срок.