Делото за убийството на Андреа Руменова от село Галиче стартира на 2 ноември във Врачанския окръжен съд, след като бе отсрочено поради жалба на подсъдимия Аксел Олеков срещу процедурата, по която ще се проведе съдебното следствие.

Апелативните магистрати в София отхвърлиха жалбата на Олеков, като недопустима. 

В документа, подаден от защитника на подсъдимия адвокат Владимир Илиев, се оспорваше решението на Окръжния съд във Враца по време на разпоредителното заседание, че не може да бъде проведен съкратен процес. Това е така, тъй като законовата разпоредба бе променена и вече съкратената процедура не се прилага при извършването на предумишлено убийство.

Аксел Олеков е изправен пред съда с обвинения по четири текста от Наказателния кодекс, като най-тежкото е за умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Убийството на 18-годишната Андреа бе извършено на 11 януари, когато непълнолетният Аксел се вмъква в къщата, където тя живее, пребива я, изнасилва я, а след това я убива. Той открадва парите, които намира в портмонето на момичето, и се опитва да прикрие извършеното престъпление.

Заради непълнолетието на Аксел при извършване на тежкото престъпление, той може да получи максимално до 18 години "лишаване от свобода".