Софийският градски съд задържа за постоянно в ареста съдията от Търговище Мирослав Митев, арестуван преди дни с подкуп. Той беше заловен с белязани 5000 лева, поискани от подсъдимия Али Мустафов по дело, за коригиране на присъдата му. Определението подлежи на обжалване.

Според съда е налице обосновано подозрение за вероятна съпричастност на обвиняемия към твърдяното престъпление, но няма риск да се укрие. "Налице е основателно опасение за намеса в процеса и възможност за оказване на натиск на свидетели", посочи съдебният състав.

По време на заседанието обвиняемият Митев поиска по-лека мярка за неотклонение и каза, че няма да извърши престъпление или да осуети разследването. По думите му свидетелските показания са едностранчиви и не отговарят на действителността. Очевидно ще загубя работата си, но ще помоля да се върна в Търговище при семейството си, каза още Митев.

Прокуратурата поискаха задържане под стража.

Прокурор Светослав Милушев каза пред съда, че има данни, според свидетелски показания, че полученият подкуп от Митев не е изолиран случай и през април е взел още 5000 лева от същия обвиняем. Милушев също така помоли съдебния състав да уведоми за случая Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (бел. ред. кадровият орган на съдиите).

При разследването на съдията са били използвани специални разузнавателни средства, стана известно по време на заседанието.

Адвокат Людмил Рангелов заяви пред медиите, че ще обжалва решението на съда, тъй като смята, че клиентът му няма опасност да извърши престъпление. Защитникът заяви, че Митев няма обвинения за подкуп от 10 хиляди лева, въпреки че прокуратурата изнесе днес данни, че обвиняемият е взел пари от съответното лице още веднъж, по-рано тази година.

Мирослав Митев беше задържан късно вечерта на 27 юни, след сигнал от Али Мустафов до ГДБОП. По първоначална информация съдията поискал общо 10 000 лв. на две вноски от по 5000 лв.

От ГДБОП уведомили антикорупционната комисия, която на свой ред се обърнала към Софийската градска прокуратура. Неин екип веднага заминал за Търговище. При претърсване на автомобила на съдията, между двете предни седалки е открита сумата от 5000 лв.

Според разследващите Митев е потърсил Али Мустафов, който бил подсъдим за хулиганство. На първа инстанция Мустафов бил осъден на малко над една година лишаване от свобода. След жалба делото отишло в Окръжен съд-Търговище и било разпределено на състав, в който участвал и Мирослав Митев. Срещу сумата магистратът обещавал на Мустафов да му намали наказанието, защото престъплението било извършено по време на изпитателния срок на условна присъда за друго деяние.

Митев е от над 20 години в Окръжния съд в Търговище. Занимава се с наказателни дела. Близо 10 години е бил в районния съд в Попово.