Съдията от Търговище е обвиняем за подкуп, задържан е за 72 часа, каза на брифинг заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Предстоят разпити на свидетели. Утре ще бъде преценено дали да се поиска от съда постоянното задържане на обвиняемия. Кръстев добави, че парите в размер на 5000 лв. са били белязани.

Задържането е станало снощи. Съдията се казва Мирослав Митев.

Прокуратурата разследва поискан и взет подкуп, каза Кръстев и уточни, че белязаните пари, с които е заловен магистратът, са дадени от подсъдим. Мъжът е бил даден на съд за хулиганство - побой над полицай, а Митев е бил съдия на втора инстанция. Според информацията до момента съдията е трябвало да постанови по-лека присъда. Хулиганската постъпка била извършена в период, в който подсъдимият бил в изпитателен срок по друго осъждане.

Съдията сам е потърсил подсъдимия по дело за побой, от който е взел парите. Тази версия проверява държавното обвинение, съобщи зам.-градският прокурор Христо Кръстев.

На първа инстанция присъдата е била над година затвор, съдията го уверявал, че ще стане едва няколко месеца.

Сигналът в прокуратурата е постъпил от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), каза Христо Кръстев. Данните в комисията са подадени от ГДБОП. Заместник-председателят на комисията Антон Славчев уточни, че сигналът е постъпил в институцията преди няколко дни от ГДБОП.

До момента вече има разпитани и свидетели.