Варненският окръжен съд намери за невинни лидера на "Воля" Веселин Марешки и Красимира Колева, обвинени в изнудване чрез заплаха за увреждане на имущество. Отхвърлени бяха гражданските искове предявени от частния обвинител Асен Миланов, съобщиха от съда.

Единият беше в размер на 40 000 лева за претърпени неимуществени вреди и 14 830 лeва обезщетение за унищоженото и повредено имущество собственост на дружеството и възпрепятстване на търговската дейност на заведението.

Наказателното дело срещу Марешки и Колева беше образувано във Варненския окръжен съд на 14 август 2015 г. След отвод на два съдебни състава делото започна отначало на 26 януари м.г., като за година и 10 месеца бяха проведени 17 заседания. Последното разглеждане на делото не е било отлагано или отсрочвано по вина на съдебния състав нито веднъж.

Според обвинението, в периода от 9 октомври 2014 до 16 ноември с.г. двамата подсъдими се опитали да принудят Асен Миланов да им плаща наем за наетата от него пицария в размер на 10 000 лева, вместо на наемодателя Тони Д., с когото имал договорни отношения. Той пък от своя страна бил бивш съпруг на Красимира Колева. Твърденията на прокуратурата са, че след като бизнесдамата не успяла да си върне собствеността по съдебен път, потърсила съдействие от бизнесмена Веселин Марешки.

След като Миланов отказал да плаща наем на двамата подсъдими, те предприели ответни действия. Подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция, с която била увеличена площта на заведението, които довели до събарянето й.

Впоследствие, след искане на Красимира Колева, било прекратено и електрозахранването в обекта. Тогава Асен Миланов се обърнал за помощ към общинския съветник от Варна Костадин Костадинов. Наемателят на пицарията се надявал, че в качеството си на длъжностно лице Костадинов ще помогне за разрешаване на конфликта между него и Веселин Марешки.

На 15 октомври 2014 г. след скандал на улицата се стигна до физическо насилие от страна на лидера на "Воля". Той удари Костадинов, след което бе задържан и обвинен, че е причинил лека телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебните му функции (общински съветник).

 Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.