Това обяви ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова в отговор на въпрос за хода на делото срещу лидера на „Воля“ и двама негови съпартийци. Това стана на заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, предаде „Фокус“.

„Предстои в много кратки срокове делото да бъде изпратено там, за да може компетентната прокуратура да повдигне обвинение за престъпленията, за които сме събрали доказателство. След това делото да бъде внесено в Специализирания съд“, обясни тя.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също участва в заседанието, пък коментира:

„За нас няма промяна в извода, че според държавното обвинение престъпления са осъществени и те ще стигнат до съд“.

Преди няколко месеца на Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов бяха повдигнати обвинения за изнудване. Според прокуратурата, от есента на 2012 до край на 2015 година варненският бизнесмен е заплашил 7 собственици на аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. 

Обвинението твърди, че целта на Марешки е била да ги принуди да прекратят търговската си дейност или да прехвърлят свои дялове в търговски дружества, които са негова собственост или са контролирани от него.
В някои случаи пък той искал да ги накара да се задължат да купуват при неизгодни условия медикаменти от неговия склад.

Доказателствата сочат, че Марешки е заплашвал собствениците, че чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще ги доведе до фалит и ще ги принуди да преустановят дейността си.

В в четири от общо седемте случая Марешки действал сам, в два заедно с Христов, а в един те двамата били с Таскова.

По делото на Марешки, който сега е зам.-председател на парламента, е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Срещу Веселин Марешки се води още едно дело - отново за изнудване, но на наемателя на пицария "Ред хот" във Варна Асен Миланов. Марешки поискал от него да му плаща наем за заведението, защото бил собственик на земята пред заведението. След като Миланов отказал да му плаща наема, той спрял тока. Тогава Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки го снимал с телефона си и той решил да направи същото. В този момент бизнесменът се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето. Затова лидерът на "Воля" има обвинение и за нанасяне на лека телесна повреда на Костадинов.