Административният съд-София град е разпоредил в еднодневен срок Областната администрация да представи данни за основанието на извършените действия по демонтиране на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия, потвърдиха за БТА от пресцентъра на съда.

Разпореждането на съда е от 13 декември по дело, образувано по жалба на Гражданска платформа "Изправи се.БГ" с искане за преустановяване на процеса по демонтаж.

Работата по демонтирането на Паметника на съветската армия продължава и днес. Процесът започна на 12 декември. Това бе обявено от областния управител на София-град Вяра Тодева. Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация.

Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Във връзка с демонтажа, на основание писмо от областния управител, от Столичната дирекция на вътрешните работи обявиха, че в района ще има засилено полицейско присъствие, докато трае процесът. В пространството около паметника са изградени контролно-пропускателни пунктове и са сложени ограждения.

Вчера областният управител на София обясни, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца, добави Тодева.

Междувременно сума в размер на 260 000 лв. е предвидило правителството за ремонт и възстановяване на Паметника на Съветската армия, става известно от постановление, публикувано днес в Правно-информационната система на Министерски съвет.

Постановлението е с дата 8 декември и е подписано от премира Николай Денков и главния секретар Ваня Стойнева.

Сумата е за финансово осигуряване на необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправка и заздравяване на мемориален комплекс "Паметник на съветската армия", възложени на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който, съгласно Закона за държавната собственост, управлява имота - частна държавна собственост, пише в постановлението.

С него се възлага на главния секретар да извърши съответните промени по бюджета на Министерския съвет за 2023 г. и да уведоми министъра на финансите.