Административният съд в София отмени решението на ЦИК за общото отчитане на гласовете от бюлетини и машини.

Делото беше по жалба на коалиция "Левицата!". Към нея са присъединени и жалбите на "Продължаваме Промяната - Демократична България", на Стефан Манов в лично качество, който е и член на Обществения съвет към ЦИК от Сдружението за честни избори, и жалба на Петър Славов в лично качество, представител и на Сдружение "Гражданска платформа".

"Левицата!" е представена от адвокат Мая Манолова, "Продължаваме промяната- Демократична България" - от адвокати Никола Минчев и Надежда Йорданова. ЦИК също има упълномощен свой представител. От изборния орган заявиха, че решението е законосъобразно и целесъобразно. 

Жалбоподателите поискаха съдът да постанови отмяна на взетото решение на ЦИК в частта, която се обжалва и е свързана с общото отчитане на вота от бюлетините от машинното и хартиеното гласуване. Според Мая Манолова това решение е в тежко нарушение на текстове от Изборния кодекс.

В началото на седмицата от "Левицата!" и "Продължаваме промяната-Демократична България" обявиха, че ще обжалват решението, от ГЕРБ-СДС настояха Комисията да го отмени, а от "Възраждане" казаха, че не е правилно да се обединяват протоколите от машинното и хартиено гласуване. Според Костадин Костадинов колко души са избрали машинното гласуване ще е много показателно, защото основният довод на застъпниците на хартиените бюлетини е бил, че хората искали да гласуват с хартия, а не с машина. "Как да разберем сега дали това е така или не е", попита лидерът на "Възраждане". 

Снимка: БТА

Пред журналисти Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната-Демократична България" коментира, че са поискали от съда да отмени решението на ЦИК в оспорваната част. "Считаме, че е незаконосъобразно, защото не дава възможност да бъде отразен отделно резултатът от гласуването с хартия и с машина - задължение, предвидено в Изборния кодекс, както за секционните избирателни комисии (СИК), така и за Районните избирателни комисии (РИК) и ЦИК", посочи тя, цитирана от БТА. 

След решението на ЦИК се появиха гласове, включително и на политически сили, че не е правилно общото отчитане на бюлетините. Това е сценарий, който сме виждали преди, посочи на свой ред Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България". По думите му вече е късно, защото ЦИК е взела вече решение, днес отново си го защити и разчитат на съда да го отмени.

По думите на Мая Манолова няма пречка ЦИК да отмени решението си, но сме свидетели на един театър.

Снимка: БТА

Снимка: БТА