Руският гражданин и милиардер от списъка на списание "Форбс" Сергей Адониев е бил лишен от българско гражданство миналата година, след се оказало, че това е станало в нарушение на закона. Информацията за това обаче излиза едва сега. Първоначално тя беше съобщена от радио "Свободна Европа", след това потвърдена и от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която е подала сигнал за това още преди месеци.

Причината за отнемането е укрита от българските власти при процедурата за натурализация "за особени заслуги" през 2008 година информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни. Информацията за тази присъда е останала неизвестна за българските институции за целия десетгодишен период от указа за натурализация през 2008 г. до сезиране на институциите от АКФ през януари 2018 година, уточниха от организацията.

Информацията е потвърдена от ресорния заместник-министър на правосъдието по въпросите на българското гражданство. Според данните отнемането е станало в средата на 2018 г. "по сигнал на партньорски служби". Този сигнал от службите обаче е предшестван и от сигнал на АКФ през януари 2018 г. до президентството, Министерство на правосъдието и ДАНС.

"Потвърждаването на информацията за отнемането, която ние имахме от свои източници от няколко седмици, беше невъзможна по механизмите на Закона за достъп до обществена информация поради наличието на лични данни в преписката. Поради това се обърнахме към екипа на "Свободна Европа" за да потърсят журналистически начин за потвърждаването й", коментират от АКФ.

"Всички американски съдебни архиви са в интернет, включително и по делото United States vs. Serguei Adoniev, и проверките са въпрос дори не на часове, а на минути. Информацията за присъдата в САЩ е и на официалната страница на Адониев в Wikipedia. Това обаче не е било извършено в период от десет години до започнатата от АКФ преписка и последваща публикация. Очакваме от ресорната комисия в парламента и извънредната комисия отговор на въпроса кой, кога и къде не е извършил необходимите проверки както при процеса на натурализация, както и десет години след това", коментират от АКФ.

Сергей Адониев е известен бизнесмен и филантроп в Русия и извън нея, а списание "Форбс" оценява неговото състояние през 2018 г. на около 800 млн долара. Миналата година той беше официално обявен за спонсор на Ксения Собчак като кандидат-президент на Русия, както и като спонсор на популярния в Русия вестник "Новое время". Множество публикации и разследвания в руските медии свързват неговия телекомуникационен бизнес с директната протекция на президента Владимир Путин. Той е един от 30-те бизнесмени, канени в Кремъл от руския президент на важни дискусии относно икономическата стратегия на Русия. Известен е и с производството на "руският отговор на iPhone" - мобилният телефон Yotaphone.

Според информация на АКФ Адониев ще може да пребивава в ЕС и след отмяната на натурализацията, тъй като неговата съпруга и деца продължават да са с българско гражданство.